Saopštenje predsednika opštine Petrovac Duška Nedinića (21.04.2020. godine)

0
1135

Na današnjoj konferenciji za medije u velikoj sali opštine Petrovac na Mlavi predsednik opštine je saopštio:

„Pre svega koristim ovu priliku da vam poželim srećan usrks i izrazim nadu da ćemo sledeći dočekati u mnogo lepšim okolnostima.

Nakon ovog vikenda očekuje nas nekoliko izmena mera koje je Vlada Republike Srbije donela, a koje ću vam ja sada pojasniti. Najpre, ono što se tiče naših uvaženih starijih sugrađana. Dakle, sve osobe starije od 65 godina mogu izlaziti u šetnju utorkom, petkom i nedeljom i to u periodu od 18:00 časova do 01:00 časova. Kretanje se može odvijati u krugu od 600 metara od mesta stanovanja u vremenu od pola sata i to uz obaveznu primenu svih mera zaštite. U periodu od 18:00 časova do 05:00 ujutru važi zabrana kratanja za sve ostale građane.

Štab za vanredne situacije je danas na telefonskoj sednici doneo:

Zaključak o ograničenom radnom vremenu trgovinskih, zanatskih i uslužnih objekata na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi


Naredba o nastavku rada zelene pijace na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi

Od danas 21. aprila 2020. godine dozvoljen je rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača, kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo: knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, tehničkom robom, građevinskim materijalom. Poslodavci su dužni da obezbede sve mere zaštite, odnosno maske, rukavice, dezinfekciona sredstva, a rad se mora odvijati uz strogo poštovanje držanja fizičke distance. Radnici su takođe u obavezi da ove mere poštuju.

Danas je Štab za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi izdao naredbu KJP „Izvor“ u čijoj se nadležnosti nalazi zelena pijaca da ista počne sa radom uz pridržavanje svih mera predostrožnosti i poštovanja mera samodistanciranja. Dakle, zelena pijaca od sutra (sreda 22.04.2020. godine) počinje sa radom. Država je to dozvolila od danas, ali mi smo smatrali da smo u obavezu da pijacu dezinfikujemo, tj da naredimo KJP „Izvor“ da izvrši dezinfekciju i da obezbedi sve ono što je neophodno da zelena pijaca fukncioniše u skladu sa trenutnom situacijom.

Ono što mnoge zanima je broj zaraženih osoba u našoj opštini. Prema rezultatima koje smo dobili utvrđeno je da su još dve osobe pozitivne na virus COVID-19, tako da je ukupan broj inficiranih u našoj opštini za sada tri. Zbog izrazito velike opasnosti od mogućnosti širenja infekcije u kolektivnim centrima uvedena je mera izolacije u samim centrima za zaposlene. Ova mera odnosi se na Dom za decu i lica ometena u razvoju „Dr Nikola Šumenković“ Stamnica i Ustanovu za starije i odrasle „Gvozden Jovančićević“ Veliki Popovac. Vi znate da se virus jako brzo raširio po ustanovama ovog tipa i time naneo veliku štetu, pa mere opreza moraju biti pojačane. Znam koliko teško ovo pada zaposlenima, ovo nije ni malo laka situacija, ali zaista moramo imati u vidu da se ovakva, nimalo popularna mera, uvodi zbog zdravlja samih zaposlenih i njihovih porodica, kao i populacije smeštene u ovim ustanovama, a koja je posebno osetljiva. Moramo biti svesni da ako se ovde propust napravi, to može biti pogubno za našu opštinu i naš zdravstveni sistem. I ne samo to, ove dve ustanove zapošljavaju preko 200 ljudi i to samo po sebi govori o značaju njihovog opstanka. Uz pomoć Odreda izviđaća „Mlava“ organizovali smo krevete za zaposlene te se ovom prilikom izviđačima posebno zahvaljujem. Ovo je situacija kada se mora gledati šira slika i u kojoj je izolacija jedini spas.

Molim Vas da situaciju nikako ne shvatamo olako u ovom trenutku. Mere će sve više popuštati, ali to ne znači da i svi mi treba da se opustimo. Jako je važno da nastavimo da se pridržavamo mera distanciranja, da nosimo maske i rukavice i poštujemo pravila. I sami ste videli kolike su gužve bile u gradu i marketima oko uskrsa. To su najrizićnije situacije za širenje i prenošenje virusa. Zato Vas podsećam da i dalje moramo biti obazrivi i svesni i da se trudimo da održavamo tu fizičku distancu koliko god i kad god je moguće.

Još malo strpljenja i pobeđujemo. Ostanite zdravo.“

Izvor: Opština Petrovac na Mlavi

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here