Saopštenje predsednika opštine Petrovac Duška Nedinića (27.04.2020. godine)

0
703

Na današnjoj konferenciji za medije predsednik opštine Petrovac na Mlavi saopštio je:

„Krizni štab za suzbijanje na sednici održanoj 24. aprila 2020. godine doneo je Zaključak kojim se preporučuje svim privrednim subjektima, a naročito privrednim subjektima koji obavljaju proizvodnu delatnost, da rade, odnosno da nastave rad punim kapacitetom, uz poštovanje preventivnih mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19, kojima se osigurava bezbednost zaposlenih i bezbednost korisnika usluga. Kao što svi znamo, i na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi počinju da rade teretane i fitnes klubovi, zatim frizerski i kozmetički saloni, kao i svi drugi provredni subjekti koji obavljaju proizvodnu delatnost, pa je vrlo bitno objasniti i ukazati na to da su svi ti privredni subjekti u obavezi da preduzimaju određene mere koje je Krizni štab za suzbijanje bolesti COVID-19 i doneo. Ono što je posebno važno je:

  • fizički razmak među zaposlenima (tzv. fizička distanca), odnosno organizacija radnih aktivnosti i radnog prostora na način da se izbegne direktan kontak između lica kada god to priroda posla dozvoljava,
  • obavezna dezinfekcija prostorija, podova, mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, kao i obavezno postavljanje dezo barijera (dezinfekcionim sredstvom – hlornim preparatima, preparatima na bazi alkohola sa minimalno 70% alkohola ili drugim dezinfekcionim sredstvom)
  • obavezna zamena korišćene papirne, plastične ili platnene galanterije,
  • obavezno korišćenje ličnih zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica,
  • obavezna dezinfekcija nogu i ruku svih lica koja ulaze u poslovni prostor,
  • često provetravanje svih prostorija,
  • redovna dezinfekcija svih zajedničkih i higijenskih prostorija,
  • i ono što je posebno važno, da u slučaju sumnje da neko lice ima simptome zarazne bolesti COVID-19, (povišena temperatura i jedan od znakova i simptoma – kašalj, kratkoća daha i otežano disanje) odgovorno lice privrednog subjekta dužno je da, bez odlaganja udalji to lice iz radnih prostorija, sa preporukom da se odmah javi nadležnom domu zdravlja, odnosno našem Domu zdravlja u Petrovcu na Mlavi.


Dakle, kao što vidimi dolazi do popuštanja, ublažavanja mera i polako se vraćamo u normalu. Ono što moramo da imamo u vidu je to, da ublažavanje mera znači da se sva odgovornost prebacuje na nas same. U ovim trenucima moramo da preuzmemo odgovornost mi sami i to je jako velika odgovornost i nikako ne znači da je opasnost prošla. To znači da sada moramo biti oprezniji nego inače, jer će se povećati broj kontakta među ljudima. Polako se vraćamo normalizaciji, ali to nikako ne znači da ne trebamo i dalje biti obazrivi. Ne smemo dozvoliti da se prave gužve u lokalima, ali ni ispred lokala. Ovde pre svega mislim na preduzetnike koji počinju sa radom. Morate biti dobro organizovani, poštovati mere zaštite, dezinfikovanje i fizičko distanciranje. Nadležni organi će kontrolisati na koji se način odvija rad tako da pored etičke odgovornosti, postoji mogućnost i za pravnu odgovornost. Nadam se da svi shvatamo da nas i najmanji propust može koštati života. Znam da nam idu prvomajski praznici i da će zabrana kretanja tokom vikenda pasti i teže nego inače. Ali molim Vas za razumevanje. Nikome nije u interesu da zarad jednog vikenda ugrozi prvenstveno sebe a zatim i svoju porodicu i svoje sugrađane. Svi se nalazimo u istoj situaciji. Samo zajedno možemo povratiti naše živote u normalno stanje.

Ostanite bezbedni i zdravi.“

Izvor: Opština Petrovac na Mlavi

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here