Foto: Opština Petrovac na Mlavi

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi danas je na konferenciji za medije saopštio:

„Poštovani sugrađani, dužan sam da Vas obavestim i stalno podsećam na mere koje je Vlada Republike Srbije uvela uz cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

U cilju suzbijanja i sprečavanja širenja virusa COVID-19 svim građanima sa 65 i više godina starosti zabranjeno je napuštanje svojih domova. To znači, da svi građani ovih starosnih dobi tokom celog dana moraju biti kod kuće. Svi ostali građani Srbije, građani naše opštine, bez obzira na godine starosti, od 20:00 časova do 05:00 časova ujutru moraju biti kod kuće. Razloga za paniku nema. Sve ove mere sprovode se iz preventivnih razloga i radi očuvanja zdravlja svih nas, a posebno naših starijih sugrađana. U ovoj situaciji, sa kojom se kao što vidite ceo svet nosi, moramo imati strpljenja i razumevanja. Nijedan stanovnik naše opštine neće ostati bez osnovnih životnih namirnica ili lekova i nema nikakve potrebe za strahom. Naš kol centar i volonterski tim rade svakoga dana i vrše uslužnu dostavu namirnica i lekova. Ponoviću još jednom broj telefona kol centra ukoliko Vam nešto zatreba – 012 332 722. Raduje me, što se pored kol centra javljaju i drugi građani, pre svega mladi volonteri koji žele da pomognu. Svaka pomoć je dobrodošla, svi su dobrodošli i svi smo na jedinstvenom zadatku. Svima je zadatak da odbranimo živote naših najstarijih sugrađana u opštini Petrovac na Mlavi.

Ono što svi moramo imati u vidu je da smo mi kao opština jedno od potencijalno najugroženijih područja zbog velikog broja naših sugrađana koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu i to nažalost, u državama koje sada predstavljaju žarišta korona virusa, a koji se sada vraćaju svojim kućama. Apelujem, ali zaista apelujem i molim sve ljude koji se vraćaju u našu opštinu, da se maksimalno pridržavaju mera i uputstava koji su im pri ulasku u zemlju saopšteni. Dakle, iako neka rešenja nisu dobijana u pisanoj formi, već u usmenoj, mere su jednako obavezujuće za sve, a to su:

28 dana stroge izolacije za građane koji dolaze iz područja sa intezivnom transmisijom bolesti COVID-19, tamo gde su žarišta, a to su Italija, Španija, Francuska, Švajcarska, Austrija, Nemačka. 14 dana svima koji u Republiku Srbiju dolaze iz država koje ne spadaju u države sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19 odnosno korona virusa. Na zvaničnom sajtu naše opštine možete naći sve neophodne brojeve telefona i dodatne smernice. Jako je važno da se ove mere preduzmu odmah po dolasku, dakle nikakvi izlasci, šetnje i kupovina nisu dozvoljeni, već je neophodno da se odmah stupi u samoizolaciju. Ova opština pripada podjednako svima nama, i nama koji živimo ovde i Vama koji se trenutno nalazite na privremenom radu u inostranstvu. Životi naših starijih sugrađana su iznad svih nas. Zato molim da se poštuju navedene mere.

Štab za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi, odnosno ja kao komandant Štaba, sam u stalnom neprekidnom kontaktu sa policijskom stanicom i mogu Vam reći da su već podnete krvične prijave zbog nepoštovanja ovih mera. Kriviče prijave su podnete protiv osoba koji su došli sa privremenog rada iz inostranstva i koji se nisu pridržavali navedenih mera.

Ono što želim da kažem svima, a zbog velike opasnosti u kojoj se nalazi naša opština, tolerancija policijske stanice Petrovac na Mlavi, od danas pa nadalje, će biti NULTA. To važi za nepoštovanje odluka državnoh vrha, odnosno Vlade Republike Srbije i za nepoštovanje odluka koje je doneo Štab za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi. Mere će biti rigorozne.

Molim takođe sve naše sugrađane, zarad svih nas, da slobodno prijave dežurnoj policijskoj stanici ukoliko imaju saznanja o licima koja nepoštuju ove mere. Ovo je interes svih nas, slobodno istupanje neodgovornih pojedinaca nije dozvoljeno. Već, opet kažem, imamo slučajeva da su protiv određenih lica podnete krivične prijave na osnovu člana 248 krivičnog zakonika koji glasi:

ko za vreme epidemije ili bilo kakve zarazne bolesti ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama kojima se određuju mere za njeno suzbijanje ili sprečavanje kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do 3 godine.

Iako je za sada situacija, hvala bogu, stabilna i na prvi pogled nema opasnosti, verujte da je dovoljno jako malo da se sve preokrene i da, daleko bilo, proživljavamo italijanski scenario.

Ovo što Vam kažem molim Vas da shvatite ozbiljno i da se pridržavamo svih mera koje je donela Vlada Republike Srbije sa jedne strane i Štab za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi sa druge strane. Molim Vas da ostanete u Vašim kućama i da poštujete mere.

Zbog jako rizične situacije koja se menja iz dana u dan mi smo prinuđeni da uvedemo i dodatnu meru. Naime, od sutra će sa radom prestati i svi ugostiteljski objekti. Na vanrednoj telefonskoj sednici Štaba za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi donet je:

Zaključak o zatvaranju ugostiteljskih objekata, kladionica i ostalih priređivača igara na sreću i uklanjanju određenih stvari sa javnih površina

Još jednom Vas sve molim za veliko razumevanje i strpljenje, a naročito Vas molim za razumevanje prema doktorima, medicinskim sestrama, tehničarima i ostalom bolničkom osoblju koje u ovim danima radi neprestano i posvećeno, rizikujuću svoje zdravlje. Molim Vas za razumevanje i prema svim ljudima koji su angažovani u ovom vanrednom stanju ne bi li se naši životi u ovim trenucima odvijali koliko toliko normalno. Zaista moramo imati velikog poštovanja prema ovim ljudima, ponavljam – bolničkom osoblju, medicinskim sestrama, tehničarima, doktorima i moramo im pružiti svaki vid podrške, svaki vid velikog poštovanja prema njima i kao porodica i kao prijatelji i kao komšije, jer se oni sada nalaze na braniku naše opštine.

Hvala Vam.“

Izvor: Opština Petrovac na Mlavi

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here