Foto: Opština Petrovac na Mlavi

Danas je na vanrednoj telefonskoj sednici Štaba za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi, a u skladu sa tekućom situacijom u opštini Petrovac na Mlavi i preporukom veterinarskog inspektora u vezi održavanja prometa životinja na stočnim pijacama, donet Zaključak o ograničenom radnom vremenu ugostiteljskih, trgovinskih, zanatskih i uslužnij objekata kao i obustavljanju rada stočnih pijaca na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi za vreme trajanja vanrednog stanja.

Pravna lica i preduzetnici iz oblasti trgovinske, zanatske u uslužne delatnosti samostalno utvrđuju radno vreme svojih objekata u propisanom intervalu od 06:00 do 18:00 časova za vreme trajanja vanrednog stanja, a objekti u oblasti ugostiteljstva u propisanom intervalu od 08:00 do 18:00 časova za vreme trajanja vanrednog stanja. Privredni subjekti, ondosno preduzetnici dužni su da izmenjeni raspored, početak i završetak radnog vremena, istaknu na glavnom ulazu ili na drugom vidnom mestu u objektu.

Obustavlja se rad stočnih pijaca na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi za vreme trajanja vanrednog stanja.

Zaključak je stupio na snagu danom donošenja i objavljen je na zvaničnom internet sajtu opštine Petrovac na Mlavi i oglasnoj tabli opštinske uprave opštine Petrovac na Mlavi.

Predsednik je opet iskoristio priliku da svim građanima opštine Petrovac na Mlavi ukaže na složenost situacije u našoj opštini, da smo mi opština koja ima veliki broj ljudi na privremenom radu u inostranstvu (Italiji, Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj) a koja su sada žarišta korona virusa. Iz ovih razloga predsednik je ponovo zamolio građane opštine Petrovac na Mlavi da se pridržavaju svih odluka koje su donete od strane države i odluka koje su donete od strane Štava za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi.

Predsednik je podsetio da su po njegovom naređenju aktivirani svi subjekti od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje života, koji sopstvenim kapacitetima mogu učestvovati u zadacima koje će im davati Štab za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi, kao što su i već se uveliko radi, dodatno čišćenje, pranje i dezinfekcija ulica i javnih površina i javnih prostora, transport hrane. Formiran je tim za pomoć sugrađanima starijim od 65 godina koji nemaju mlađe u svom domaćinstvu ili okruženju i to ide jako dobro. Uključen je Crveni krst u organizaciji distribucije toplih obroka iz narodne kuhinje, u skladu sa planom aktivnosti, na kućnu adresu.

Predsednik je zamolio sve privredne subjekte da imaju poseban odnos prema radnicima čija deca više ne mogu da pohađaju škole i vrtiće, i da su naročito ugrožena lica sa hroničnim oboljenjima i lica starija od 60 godina. Posebnu zaštitu treba da uživa roditelj dece do 12 godina starosti, a naročito ukoliko jedan roditelj vrši roditeljska prava ili je drugom roditelju uspostavljena radna obaveza. Gde god ima mogućnosti omogućiti rad od kuće i tretirati radnike koje rade u izmenjom režimu u skladu sa novonastalim prilikama sa ekonomske tačke gledišta ne budu oštećeni.

Predsednik je još jednom ponovio da smo mi opština koja može biti posebno pogođena ovim virusom i zamolio da se ponašamo odgovorno i da budemo solidarni, samosvesni, jer samo na taj način možemo prebroditi ovaj virus.

Izvor: Opština Petrovac na Mlavi

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here