Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je u Novom danu da će se za malu maturu organizovati dva modela pripreme – onlajn i uživo u malim grupama, a “ako se desi nešto loše” polaganje može biti i odloženo.

“Znate gde je 18. i 19. jun, čak možemo da pomerimo, ako nam je ćef. Ali mislim da to tada nije rizik, način na koji mislimo da to obavimo”, rekao je ministar.

Šarčević je rekao da će u tom periodu škole biti prazne.

“Oni su to radili u sportskim halama, ali ove godine smo promenili pravilnik da bi moglo da se radi još komfornije. Ako imate dvadeset učionica, ni u jednoj neće biti više od pet učenika, dežurne supervizore ćemo staviti iz drugih škola”, objašnjava Šarčević.

Šarčević je rekao da ona deca koja žele da poprave ocenu mogu da dođu, u maloj grupi ili pojedinačno, u škole u junu.

Kad je reč o produženom boravku u školama, od prvog do četvrtog razreda, Šarčević je rekao da najviše ima prvaka. Dodao je da se prijavio mali broj za produženi boravak – od dva do deset odsto, a da je broj jedino veći u školama za decu sa posebnim potrebama.

“Ali je sve to daleko ispod svake veće grupe koju bi činilo sedam, osam učenika”, rekao je ministar.

On kaže da će inspekcije kontrolisati da li se poštuju pravila.

“Imam celu armiju inspektora i savetnika koju šaljem da se od prvog dana to kontoliše, da ne bude opuštenosti”, rekao je Šarčević.

Kad je reč o vrtićima koji treba da počnu da rade 11. maja, Šarčević je rekao da neće biti više od 30 odsto dece u njima i da je stoga moguće starije kolege, odnosno vaspitačice, poštedeti.

Gomilu dece sam video na Košutnjaku, druže se, njuše se, to sad zavisi od samih roditelja. Milslim da je manje bezbedno kad ih vode po parkovima, u ustanovi moraju da se poštuju pravila. Na tome ću da insistiram.

Mladen Šarčević

“Mnogi roditelji, verovatno iz straha, se nisu odazvali. Moga decu su naučila da se ponašaju u ovim uslovima”, rekao je Šarčević i dodao da će strogo kontrolisati da se sve mere poštuju.

Kad je reč o zaštitnoj opremi za decu, Šarčević je rekao da se još čeka odgovor “Batuta” s tim u vezi.

“Tu su dve opcije, da starije grupe mogu, mlađe ne moraju. Ako je standard 12 dece za grupu do dve godine, mi ćemo imati maksimalno pet, šest klinaca, nedge i samo dvoje, troje”, rekao je Šarčević.

Ministar je rekao da će se utvrditi gde se, kako kaže, “preteralo” u broju prijava, i tu će se tražiti potvrde od poslodavaca da roditelji zaista rade van kuće. Dodao je da su prioriteti kao i kod upisa u takve ustanove.

Šarčević je istakao da je u Srbiji izbegnuto masovno okupljanje dece i studenata.

“Uspeli smo da sve vidove nastave podignemo na daljinu i time smo obezbedili dovoljno vremena da se sve ovo dešava u junu i ograničeno. Ovde je pitanje koliko smo civilizovani i kontrola broja je u pitanju”, rekao je Šarčević.

Odgovarajući na pitanje šta ukoliko se pojavi koronavirus u školama, Šarčević je rekao da postoje procedure za takve situacije.

Govoreći o studentima, Šarčević je rekao da je napravljena operativna radna grupa koju su činili ljudi ministarstva iz sektora visokog obrazovanja, iz konferencije univerziteta na čelu sa rektorkom Ivankom Popović i iz studenstke organizacije SKONUS.

“Studentski domovi su u fazi dezinfekcije i spremni su da prihvate studente u početku u manjem broju. Imali smo nedeljne izveštaje o radu svake visokoškolske ustanove”, rekao je on.

U drugoj polovini maja, dodaje, studenti će završavati rokove koji su propušteni, gde ne očekuje da ih bude više od 10 odsto.

“Redovno ulazimo u junski rok, naravno obazrivo i kontrolisano”, najavio je ministar.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here