Sindikat ministru: Kako će izgledati vrtići posle korone?

0
391

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije izdao je saopštenje u kom se zahtevaju odgovori ministra prosvete Mladena Šarčevića i pomoćnika ministra nadležnog za predškolsko i osnovno obrazovanje Milana Pašića, vezanih za bezbednost i zdravlje dece i osoblja nakon otvaranja predškolskih ustanova posle ukidanja mera prouzrokovanih virusom Covid-19.

Pismo Sindikata ministru i njegovom pomoćniku iz sektora za predškolsko i osnovno obrazovanje prenosimo u celosti: Ilustracija FOTO: ShutterstockIlustracija FOTO: Shutterstock

“Nakon informacije da epidemiolozi planiraju u narednom periodu otvaranje vrtića (predškolskih ustanova) u Srbiji na adresu sindikata stiglo je mnogo poruka zaposlenih.

Ono što članove Samostalnog sindaikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije brine je:

– Vrtići se otvaraju za svu decu ili samo za roditelje koji se vraćaju na posao?

– Čiji zadatak će biti da napravi listu prioriteta?

– Ko će imati radnu obavezu, svi zaposleni ili će rizične kategorije nastaviti rad od kuće (potrebno je da naglasimo da veći broj zaposlenih, tehničko i medicinsko osoblje, angažovano za rad u kovid bolnicama i da će nakon toga biti potreban boravak u karantinu od 28 dana)?

– Kvadratura koja će biti predviđena po detetu (s obzirom na to da je prostorna distanca presudna za širenje zaraze) odnosno broj prisutne dece za rad u malim grupama 2-3 deteta unutra, a maksimalno pet na otvorenom u okviru iste grupe (doneti jasne normative u skladu sa epidemiološkom situacijom u kojoj se nalazimo)?Psimo Sindikata ministru i zameniku ministraPsimo Sindikata ministru i zameniku ministra

– Kako će deca reagovati na obaveznost nošenja maski? Da li će ih deca nositi? Kako u uzrastu od šest meseci do tri godine održati socijalnu distancu u toku procesa rada? (konsultovati psihološko-pedagošku službu)

– Kako redukovati igrovna sredstva i materijale (sa ciljem mogućnosti što češće dezinfekcije istih), koliko puta dezinfikovati prostore i amterijale, kada sa decom prati ruke (nakon svake aktivnosti, nakon izvesnog vremenskog intervala…)?

– Koji objekti će biti otvoreni (svi ili oni sa najvećim kapacitetima)?

– Da li će biti obezbeđena sredstva za zaštitu i higijenu u povećanom obimu s obzirrom na to da su neke predškolske ustanove imale problema sa istim pre odluke o zatvaranju?

Posebno želimo da naglasimo da zabrinutost povećava dosadašnji odnos, tj. nepoštovanje Zakona u pogledu normativa broja dece i potrebnog prostora (građevinskog kapaciteta), nedostatak higijenskih sredstava, nepoštovanje mera od strane roditelja i nadležnih zdravstvenih ustanova (zaposleni su mnogo puta do sada naglašavali potrebu provere potvrda da je dete zdravo i može da boravi u kolektivu, da se preispita odluka o ukidanju preventivnih briseva).Mladen Šarčević FOTO: PrintscreenMladen Šarčević FOTO: Printscreen

Kao primer zaposleni navode iskustvo iz januara ove godine kada je došlo do oboljevanja dece i zaposlenih izazvano tada aktuelnim virusom, što pokazuje statistika dolaznosti dece. U školama je produžen raspust, a predškolske ustanove (izuzetak Vojvodina) nastavile sa radom.

Od ovog resornog ministarstva očekujemo jasno definisane obavezujuće mere i procedure za rad najkasnije sedam dana pre početka rada da bi se ustanove pripremile i informisali roditelji.

Naš sindikat kao i uvek spreman je za svaki oblik saradnje i podrške u okviru aktivnosti ministarstva koje za produkt imaju poboljšanje uslova rada sa decom svih zaposlenih”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Direktno

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here