Sindikati: Šta da rade otpušteni, radnici u samoizolaciji i roditelji mlađe dece

0
521

Sindikat Nezavisnost je danas upozorio Ministarstvo Srbije za rad da mnoga preduzeća nisu obezbedila sredstva za zaštitu zaposlenih od korona virusa, odnosno da država još nije propisala mere koje se tiču roditelja koji treba da budu uz svoju decu, otpuštenih radnika ili zaposlenih koji su dužni da budu u izolaciji.

Sindikat je u saopštenju upozorio Ministarstvo da veliki broj preduzeća nije obezbedio maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju u skladu s Uredbom Vlade Srbije o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, kao i Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

„Svesni smo da nedostaje tih sredstava, ali nam je zdravlje radnika prioritet i moramo da insistiramo da se ova sredstva obezbede za sve, a naročito za preduzeća gde radi više stotina radnika“, navedeno je u saopštenju.

Sindikat je preneo da se javljaju poslodavci koji hoće da odmah upute radnike na godišnji odmor, ali Zakon o radu predvidja za to najavu od petnaest dana. Sindikat je zato upitao Ministarstvo može li Vlada doneti uredbu kojom bi se taj rok privremeno skratio.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here