Siniša Mali na čelu Vladinog koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma

0
198

Vlada Srbije razrešila je ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, a imenovala ministra finansija Sinišu Malog na čelo Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Kako se navodi na sajtu Vlade, ta odluka doneta je na sednici održanoj 4. jula, a biće objavljena i u Službenom glasniku. Mali je, na istoj sednici, imenovan i za guvernera Srbije u Azijskoj infrastrukturnoj investicionoj banci.

Koordinaciono telo za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Vlada je osnovala u julu 2018, u kako je navedeno, cilju ostvarivanje efikasne saradnje i koordinacije poslova nadležnih organa u ovoj oblasti.

Neki od osnovnih zadataka ovog tela su da analizira najznačajnija pitanja za funkcionisanje sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma, utvrđuje metodologije i sprovođenje nacionalne procene rizika u tim oblastima, kao i da te rezultate uzima u obzir prilikom izrade ili ažuriranja Nacionalne strategije za borbu protiv pranja novca.

Sastav ovog tela čine predstavnici različitih institucija poput ministarstva finansija i pravde, Uprave za sprečavanje pranja novca, MUP-a i BIA, Tužilaštva za organizovani kriminal, NBS…

Kako se navodi u odluci o obrazovanju ovog tela, predsednik i članovi nemaju pravo na naknadu za obavljanje te funkcije.

Siniša Mali: Put od savetnika do ministra finansija popločan aferama

Karijera Siniše Malog ide ubrzano uzlaznom putanjom nakon dolaska SNS na vlast 2012. kada je najpre imenovan za savetnika prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića. Do tada je bio gotovo nepoznat široj javnosti.

Kritikovali su ga i zbog spornih privatizacije sprovedenih dok je bio savetnik ministra finansija i na čelu Agencije za tendersko aukcijsku privatizaciju od 2001. do 2003. godine, kao i zbog doktorata za koji se sumnja da je plagiran.

Odlukom Vlade Srbije, 18. novembra 2013. godine kao kandidat SNS-a postavljen je za predsednika Privremenog organa grada Beograda i tu ostaje do raspisivanja izbora 16. marta 2014. godine. Za gradonačelnika Beograda izabran je 24. aprila 2014. godine.

Umesto da bude smenjen sa pozicije gradonačelnika zbog rušenja u Hercegovačkoj, kako je najavljivao tadašnji premijer Aleksandar Vučić, Mali je ipak, na mestu gradonačelnika dočekao naredne izbore. Dok nijedna od afera nije dobila sudski epilog, unapređen je na ministarsku funkciju i to na čelo Ministarstva finansija.

Siniša Mali je na čelo jednog od najvažnijih ministarstava u državi došao na predlog premijerke Ane Brnabić i na toj poziciji zamenio Dušana Vujovića, koji je ranije podneo ostavku iz ličnih razloga.

Vodio je u ime države neke od najvećih projekata koji su realizovani poslednjih godina i istovremeno je jedan od funkcionera s najviše afera iza sebe.

Kao savetnik potpredsednika Vlade Siniša Mali od početka učestvuje u realizaciji ulaganja kompanije Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Er Srbiju, a jedan je od predstavnika države za realizaciju projekta Beograd na vodi, takođe sa investitorima iz Emirata.

Pored spornih arapskih investicija u koje je bio uključen do danas je ostala nerazjašnjena i njegova uloga u bespravnom rušenju u Hercegovačkoj, kada se nalazio na poziciji gradonačelnika Beograda.

Zbog sumnji da je izvršio više krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti, tadašnjeg gradonačelnika tužilaštvu je prijavila Agencija za borbu protiv korupcije. Sam izveštaj Agencije, koji je dostavljen tužilaštvu, objavio je portal Pištaljka, a on otkriva da je Mali početkom 2016. prijavio imovinu koja uključuje 29 nekretnina, od kojih se samo dve – garaža i petosoban stan – vode na njegovo ime.

Prema dokumentaciji koju je Agencija dostavila sajtu Pištaljka, navodi se i da je čak jedna banka ukazala na sumnjive transakcije. Većina podataka je tada međutim bila zatamnjena, uključujući i naziv pomenute banke.

Nakon toga, u toku borbe nad starateljstvom nad decom, supruga Siniše Malog Marija Mali je, u intervjuu Mreži za istraživanje kriminala i korupcije, rekla da je gradonačelnik prikrio deo imovine, kao i da je tražio od nje da izjavi da je 95.000 evra nepoznatog porekla stekla nakon smrti oca.

Postupak protiv Siniše Malog, a povodom izveštaja Agencije, prvo je obustavilo Više javno tužilaštvo s kratkim obrazloženjem da nema dokaza da je Mali počinio krivično delo iz njihove nadležnosti.

Predmet je zatim prosledilo Prvom osnovnom tužilaštvu koje je proveravalo samo da li je on prijavio svu imovinu. Kako prenosi KRIK, nakon toga je Agencija dostavila novi izveštaj u kome je konstatovala da je Mali prijavio svu imovinu, nakon čega je tužilaštvo ponudilo Malom da obustavi postupak protiv njega ukoliko uplati 200.000 dinara, što je i učinio.

Sumnje, međutim, nisu otklonjene jer Više javno tužilaštvo uporno odbija da dostavi dokumentaciju koja bi otkrila na osnovu kojih zaključaka i radnji je obustavljen postupak protiv Malog.

Izvor: Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here