Slučaj profesora s Harvarda: Ne, on nije stvorio koronu

0
375

Kada je Čarls Liber, profesor sa Harvarda, uhapšen krajem januara ove godine, na internetu je brže-bolje počelo da se šuška da je upravo on, uz pomoć kolega iz Kine, stvorio koronavirus koji i dalje hara planetom. Ipak, slučaj američkog naučnika, prema zvaničnicima, ipak ne može da se poveže sa kreiranjem i prodajom koronavirusa, kako glase optužbe na društvenim mrežama.

Liber je, zapravo, uhapšen početkom ove godine zbog optužbi da je učestvovao u programu kineske vlade koji je imao za cilj praktično vrbovanje stranih studenata na Harvardu za rad u kineskim istraživačkim centrima.

Iako je na Fejsbuku objavljeno čak 6.500 postova u kojima se navodi da su Liber i njegove kineske kolege u stvari “inženjeri” Covida-19, sajt FactCheck navodi da je reč o dezinformaciji: podseća se da ne samo da nema dokaza da je novi koronavirus stvoren u laboratoriji – naprotiv, sve ukazuje na potpuno drugačije poreklo virusa – već je Liberov slučaj utemeljen na potpuno drugim optužbama.

“Ne, Liber nije optužen za špijunažu niti je u bilo kakvoj vezi sa novim koronavirusom”, piše FactCheck. “Optužen je zato što je lagao Harvard o učešću u kineskom programu za regrutaciju naučnika. Nije optužen ni za nezakonito deljenje inetelektualne svojine.”

Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Profesor Liber je bio šef departmana za hemiju i biohemiju na Univerzitetu Harvard i jedan od najpriznatijih svetskih naučnika u oblasti nanotehnologije.

Kako je ranije obavestio FBI, u optužnici se navodi da je kineska vlada platila Čarlsa Libera pedeset hiljada dolara mesečno uz dodatne nadoknade za životne troškove u visini od 150.000 USD.

Dodaje se da je profesor Liber pored toga primio više od 1,5 miliona dolara za otvaranje istraživačke laboratorije na kineskom Univezitetu u Vuhanu.

Reč je o laboratoriji koja se navodno nalazila u neposrednoj blizini lokacije gde su zabeleženi prvi slučajevi virusa korona što je podgrejalo sumnje teoretičara zavere da je ovaj virus stvoren u veštačkim uslovima koji su se otrgli kontroli.

Ovim povodom uhapšena su još dva kineska državljana, a tri slučaja su obrađivana posebno. Ono što im je, navodno zajedničko, je Plan hiljadu talenata. U pitanju je kineski program regrutovanja domaćih mladih naučnika u domovinu koji je nastao 2008. godine. Vremenom su u program počeli da su uključuju i zapadni naučnici.

Liber je bio njegov deo punih pet godina, od 2012. do 2017. godine, o čemu je lagao ministarstvo zdravlja i odbrane SAD. FactCheck piše da prema navodima zvaničnika problem nije u njegovom učešću u “Planu hiljadu talenata”, već činjenici da je bio dužan da Harvard obavesti o učešću i novčanoj naknadi koju je primao.

Izvor: Nova.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here