Sramota u Poljskoj, “greška” u Parizu, packa u Helsinkiju: Kako je Srbija postala ŽRTVA sopstvene spoljne politike

0
223

Izostavljanje poziva na manifestaciju obeležavanja početka Drugog svetskog rata u Poljskoj, drugorazredni tretman na obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata i pozivanje predstavnika privremenih institucija Kosova na samit zemalja Zapadnog Balkana u Helskinkiju samo su neke “packi” koje je Evropska unija uputila Srbiji u poslednjih godinu dana.

Potpisivanje sporazima o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom i česte neprimerene, pa i ucenjivačke poruke koje EU upućuju pojedini predstavnici srpske vlasti, prema mišljenju stručnjaka okidač su da se Srbija u međunaronim vodama, posebno evropskim, tretira sve marginalizovanije i da gubi na ugledu.

– Nepozivanje Srbije u Poljsku zaista nije u redu, jer se na ovakav način ne pokazuje poštovanje prema žrtvama koje je naša zemlja imala u ovom ratu. Ovo je prvi put da nismo bili na ovakvoj manifestaciji od 1995. kada smo bili pod sankcijama, te se ovaj potez može protumačiti kao snažna opomena iz međunarodnih voda upućena našoj zemlji, a sve to zbog proruske retorike i potpisivanja sporazuma o trgovini sa Evroazijskom unijom – kaže za “Blic” predsednik istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak.

Potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini “prst u oko EU”

Kako navodi Međak, odluka o potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, klasičan je politički potez.

– Činjenica je da u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji ne postoji ni jedna klauza koja se može videti kao pravna prepreka na osnovu koje bi moglo da se ospori potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, ali je takođe činjenica da je CEFTA sporazumom omogućen izvoz naših proizvoda u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan. Znajući da naša zemlja u najvećem procentu u ovom regionu vrši trgovinu sa Rusijom i da joj nije bilo potrebno proširenje tržišta na Jermeniju i Kirgistan, može se reći da nije bilo potrebe za sklapanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom. Zato se potpisivanje ovog sporazuma može smatrati poltičkim potezom srpskih vlasti na koji su oštro reagovali svi predstavnici EU, a izostanak poziva Poljske na pomenutu manifestaciju može se smatrati jednom od opomena – ističe Međak.

Srbija će morati da raskine ovaj sporazum ako želi u EU
Srbija će morati da raskine ovaj sporazum ako želi u EU

Nakon objave informacije da će Srbija potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, na adresu naše zemlje stigle su brojne negativne reakcije i opomene iz EU. Najglasniji u protivljenju zaključivanja ovog sporazuma bio je Miroslav Lajčak, šef slovačke diplomatije koji je poručio Srbiji da razmisli o svojim odlukama ukoliko želi da nastavi put evropskih integracija.

Dačić: “Ulazak u EU nije iza ćoška, brinemo o svojim interesima”

Na ovu Lajčakovu opomenu usledila je reakcija iz kabineta ministra za spoljne poslove Ivice Dačića koji je istako kako Srbija ovim sporazumom samo štiti svoje nacionalne i ekonomske interese jer priključivanje EU nije “tu iza ćoška” kako se priča.

– Ispada da je ovde na ćošku, kod Takovske ulazak u EU. Otkad znam za sebe, svake godine su mi pričali “samo što ne uđemo”, a to je na dugačkom štapu – poručio ministar čiju su poruku mnogi shvatili kao okretanje leđa EU i usmeravanaje ka Rusiji.

Ivica Dačić i Federika Mogerini
Ivica Dačić i Federika Mogerini

Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konvenata o Evropskoj uniji, ipak ističe da ovakvim izjavama šef diplomatije ne bi trebao da dovodi javnost u zabludu i izaziva oštre reakcije EU.

– Mi nemamo strategiju spoljne politike već se ona vodi na osnovu ekspozea premijerke Brnabić. Nigde ni u jednom dokumentu ne stoji da je prioritet Srbije Evroazijska unija nego Evropska unija, tako da minstar spoljnih poslova svojim izjavama ne bi trebao da dovodi u zabunu domaću javnost, dakle cilj je priključivanje Evropskoj uniji, a svoje političke orjentacije i pretenzije ministar ne bi trebao da iznosi javno, već ukoliko to želi da radi može to i da čini iza zatvorenih vrata – isitče Dragojlović.

Biće još opomena

Položaj “jezička na vagi” između Rusije i EU, koji Srbija poslednjih godina pokušava da održi, prema rečima stručnjaka ne donosi ništa dobro u odnosima sa EU koja sve češće pojedinim potezima opominje Srbiju za svoje “prestup” i okrenutost ka Rusiji.

Prema rečima stručnjaka jasno je da Srbija ne može potpisivanjem ne toliko profitabilnih i značajnih sporazuma da pokušava da “opomene” EU kako se okreće drugom poltičkom kraju već da usmeri svoj rad na ono što joj je cilj prema planu rada Vlade.

– Danas gotovo svaka država trguje i pokušava “svoju robu da proda”, pa tako i Srbija ovakvim potezima i izjavama svojih funkcionera pokušava da skrene pažnju EU i poruči “tu smo, imamo alternativu” – kaže za “Blic” dr Neven Cvetićanin, predsednik Foruma za strateške studije Instituta za društvene nauke.

No, sudeći po tretmanu koji Srbija dobija tokom poslednjih meseci ovakva “igra” ne nailazi na pozitivne reakcije EU, već Srbija svakom novom “packom” ode korak nazad u svom evropskom putu.

Kako navodi Međak, zbog retorike koju Vlada, Srbija bi mogla da očekuje još “packi” od strane EU.

– Ukoliko je pristupanje EU prioritet Vlade neophodno je promeniti retoriku prema Rusiji, ukoliko se to ne desi biće još opomena – ističe Međak.

Koja je uloga Srbije u međunarodnim vodama?

Podsećamo, na obeležavanju stogodišnjice sklapanja primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Srbije Aleksanadar Vučić tokom manifestacije stajao je daleko od zemalja pobednica u ovom ratu, dok je Hašim Tači, predsednik privremenih kosovskih institucija zauzimao jednu od boljih pozicija tokom manifestacije. Iako je Srbija imala milionske žrtve u ovom ratu, njeni predstavnici su bili potpuno skrajnuti na manifestaciji zbog čega su se kasnije organizatori i izvinili Srbiji.

Jedan od skorašnjih “udaraca” Srbiji zadala je Federika Mogerini kada je na poslednji samit zemalja Zapadnog Balkana pozvala i predstavnike prištinskih institucija koji nikada do tada nisu učestovavali na ovakvim sastancima, budući da su uvek učesnici bili zemlje kandidati za priključivanje EU.

Na jučerašnju manifestaciju obeležavanja početka Drugog svetskog rata u kome je Srbija bila na strani pobednika i imala velike žrtve predstavnici naše zemlje nisu ni bili pozvani.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here