Srbija će graditi još pet autoputeva

0
190

Srbija privodi kraju investicioni ciklus u kojem je obnovljeno oko 500 kilometara pruga i asfaltirano 300 kilometara autoputeva, a ove godine kreće u izgradnju pet novih autoputeva za regionalno povezivanje.

Ovo je izjavila  danas u Pekingu ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo. Srbija sa Kinom realizuje projekte saobraćajne infrastrukture vredne 7,5 milijardi evra, uključujući i one čija je realizacija u planu navodi se u saopštenju.

Mihajlović je, kao članica države delegacije Srbije u okviru foruma „Pojas i put“ u Pekingu, istakla da je napredak koji su postigli Kina, Srbija i Mađarska na projektu železničke pruge Beograd-Budimpešta jedan od prvih projekata uspešne saradnje koji se realizuje pod okriljem ovih inicijativa. Srbija privodi kraju tekući investicioni ciklus u kojem je i završetak izgradnje južnog i istočnog kraka drumskog Koridora 10 i autputa Obrenovac – Čačak, rekla je ona.

Ove godine krećemo u nove projekte, uključujući izgradnju pet novih autoputeva važnih za regionalno povezivanje, najavila je Mihajlović. Prema njenim rečima, u železnicčkom saobraćaju prioritet je izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta i nerekonstruisanih deonica pruge Beograd-Niš-Preševo.

Time ćemo modernizovati kompletan železnički Koridor 10, rekla je Mihajlović. Ona je istakla da su strateški ciljevi Srbije u saradnji sa Kinom razvoj i promocija rute kopnenog dela Pomorskog puta svile – železničko-drumskog koridora od Luke Pirej do centralne i srednje Evrope, sa strateškom rutom preko teritorije Srbije, navedeno je u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here