Srbija prva u regionu pokreće proizvodnju testova na koronavirus

0
350

Srpska kompanija Neomedika iz Niša uskoro će, prva u regionu i jedna od malobrojnih u svetu, početi proizvodnju testova na novi koronavirus.

To je danas najavio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

To je, kako je Čadež naveo, važno jer će domaći proizvodač moći da pokrije deo potreba srpskog zdravstva za skupim testovima koje uvozimo, a kasnije i da ih izvozi na strana tržišta.

Čadež je rekao da kompanije kao što je NeoMedica i u narednom periodu mogu da računaju na maksimalnu pomoć u zastupanju njihovih potreba i inicijativa u komunikaciji sa državnim institucijama, rešavanju problema sa kojima se suočavaju, kao i na podršku u realizaciji istraživačko-razvojnih i investicionih planova i uvođenju novih proizvoda.

Instalirana nova linija za imunohemijske testove

Foto: Privredna komora Srbije

Vlasnik i direktor kompanije NeoMedica i predsednik Grupacije proizvođača medicinskih sredstava Privredne komore Srbije Saša Tričković naveo je da su već instalirali novu liniju za proizvodnju imunohemijskih testova na viruse, uključujući i Кovid 19.

“Nadležna inspekcija Ministarstva zdravlja posetila je fabriku i proverila ispunjenost zakonskih – prostornih, kadrovskih i uslova koji se tiču opreme kojom raspolažemo. Uz veliku podršku koju nam je od početka pružila Privredna komora Srbije, očekujemo, da po dobijanju dozvole za rad, u naredne dve-tri nedelje krenemo sa proizvodnjom 1.500 testova dnevno”, rekao je Tričković.

NeoMedica već proizvodi reagense i aparate u oblasti hematologije, biohemije i analize urina, koje koriste laboratorije i bolnice, ne samo u zemlji, već i širom sveta.

“Prepoznali smo šansu za prodor na tržište imunologije i stvoren je potpuno automatizovani monotest, imunohemijski analizator Naissa, po modelu “jedan kertridž-jedan test-jedan pacijent”, rekao je Tričković.

Jedinstven koncept

Foto: Privredna komora Srbije

Ovaj koncept, po njegovim rečima, jedinstven je na globalnom nivou i omogućava zdravstvenim radnicima pouzdan i maksimalno efikasan dijagnostički sistem.

To je, kako je rekao 2018. godine prepoznao i Fond za inovacionu delatnost koji je velikim grantom podržao razvoj testova za detekciju i kvantifikaciju virusa, infektivnih bolesti, hormona, tumor markera.

Po završetku epidemije, testovi iz niške fabrike, moći će da se koriste, u Srbiji i u svetu, i za ispitivanje velikog uzorka populacije radi utvrđivanja ispunjenosti uslova za vakcinisanje.

Izvor: B92

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here