Srbija spustila standard pijaće vode radi jeftinije prerade

0
261

Srbija je dozvolila veću koncentraciju amonijaka i drugih materija u pijaćoj vodi kako bi smanjila cenu njene prerade, ali neki stručnjaci upozoravaju da ova mera predstavlja rizik po zdravlje ljudi, pišu Večernje novosti od srede. 

Prema pravilniku koji je stupio na snagu 18. aprila, maksimalna dopuštena koncentracija amonijaka povećana je pet puta, sa 0,1 na 0,5 miligrama po litru. 

Dozvoljeno prisustvo bora povećano je sa 0,3 na jedan miligram, a tolerancija na hloride i natrijum podignuta za oko 25 odsto. 

„Iza toga stoji princip isplativosti prerade vode, koji pravi kompromis između zdravstvene bezbednosti i cene prečišćavanja”, rekao je šef mikrobiološke laboratorije u Fabrici vode Majdevo Slobodan Grašić. 

Što je više čestica u vodi, veća je mogućnost da mikroorganizmi, naročito virusi, izbegnu dejstvo sredstava za prečišćavanje, upozorio je Grašić. 

Ministarstvo zdravlja Srbije navelo je da su izmene pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće donete jer je stari propis iz 1998. godine zastareo, i da su nove vrednosti usklađene sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i EU. 

Novi pravilnik predložio je profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Božo Dalmacija sa kolegama jer su, kako kaže, „domaći standardi bili previše strogi u odnosu na SZO i EU”. 

Dalmacija je rekao da će novi pravilnik smanjiti cenu izgradnje postrojenja za pripremu vode za piće i cenu njihovog korišćenja, prenose Večernje novosti. 

Šefica odseka za vode u Zavodu za javno zdravlje Beograda Ivana Ristanović Ponjavić takođe smatra da je prestrogo normirati dozvoljenu koncentraciju amonijaka na 0,1 miligram po litru, „jer je on prirodno prisutan u vodi i nema negativnog uticaja na zdravlje”. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here