Srbija testira na koronavirus 42 puta manje od Slovenije

0
173

Hrvatska lekarska komora je upozorila svoju javnost da Slovenija na koronavirus testira čak 9 puta više građana od Hrvatske, gledano na milion stanovnika. Pogledamo li brojke testiranih u Srbiji, možemo da vidimo da Srbija, na milion stanovnika, testira – 42 puta manje od Slovenije.

Prema zvaničnim podacima sa sajta covid19.rs, između poslednja dva preseka stanja, u Srbiji su testirani uzorci čak 245 osoba, od kojih je 81 uzorak bio pozitivan na koronavirus.

Ovaj broj testiranih u Srbiji predstavlja znatno povećanje u odnosu na prethodni period, uprkos uveravanju nadležnih da “nova strategija” – da se testira što veći broj ljudi – još uvek nije u potpunosti stupila na snagu.

No, i ovako, tih 245 testiranih između utorka i srede je više no što je bilo testirano u prethodna tri dana zajedno – od subote, 21. marta u 18h do utorka, 24. marta u 15h ukupno je u Srbiji na koronavirus testirano 216 uzoraka.

Sve zajedno uzev, do 15h u sredu 25. marta, Srbija je uradila 1.161 test na koronavirus – dakle, za poslednja četiri dana je urađeno skoro 40 odsto svih testova, a testiranja su počela još krajem februara.

Rang lista pojedinih zemalja po broju testiranih na milion stanovnika / Izvor: ourworldindata.org

Hrvatski Tportal je preneo upozorenje Hrvatske liječničke komore, u kojoj se navodi da se u toj zemlji, gledano na milion stanovnika, testira devet puta manje građana nego u susednoj Sloveniji.

Prema podacima od 24. marta, navodi Tportal, Hrvatska je testirala 3.159 građana, odnosno 776 testiranih na milion stanovnika, dok je Slovenija testirala 14.557 osoba, odnosno 7.043 građana na milion stanovnika.

Gde je tu Srbija? Sa ukupno 1.161 testiranom osobom, Srbija ima svega 167 testiranih osoba na milion stanovnika.

Ako se posmatra samo period do 20. marta, taj broj pada na 100 testiranih na milion ljudi.

Nije najjasnije zašto je Srbija čekala da dođu kineski eksperti i da kažu da bi trebalo da se testira što veći broj ljudi, kada je još 16. marta direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus jasno poručio:

“Najefikasniji način za sprečavanje infekcija i spasavanje života jeste prekidanje lanaca prenosa zaraze. Da biste to učinili, morate testirati i izolovati. Ne možemo se boriti protiv vatre sa povezom preko očiju. I ne možemo da zaustavimo ovu pandemiju, ako ne znamo ko je zaražen. Imamo jednostavnu poruku za sve zemlje: testirajte, testirajte, testirajte! Ispitajte svaki sumnjivi slučaj.”

Kineski stručnjaci sa velikim iskustvom u borbi protiv koronavirusa došli su u Srbiju 21. marta uveče.

Dva dana kasnije, Vučić je izjavio da ćemo, uz pomoć kineskih prijatelja, krenuti “na masovna testiranja”, te da građani treba da očekuju drastično uvećanje testiranja “za oko 48 sati”.

Na konferenciji za medije u sredu, 25. marta, Vučić je najavio da očekuje porast broja zaraženih, kao posledicu nove strategije, te da za desetak dana može da bude i 3.000 testiranih, ali “da je to najbolji put da se obuzda pandemija i da se spreči da virus pređe na što više ljudi”, kako je prenela Beta.

Ostaje samo pitanje – zašto tek sada?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here