Srbija u Top 10 zemalja u svetu po zagađenju vazduha, ubedljivo PRVA u Evropi!

0
232

Globalni savez za zdravlje i zagađenje objavio je istraživanje o stopama smrtnosti od zagađenja. Srbija, nažalost, u prvih 10 zemalja…

Srbija je na zapanjujućem devetom mestu na svetu i ubedljivo prva u Evropi po stopi smrtnosti od zagađenja na 100.000 stanovnika!

Istraživanje nedvosmisleno pokazuje da su stope prevremene smrtnosti uzrokovane zagađenjem, u Srbiji na izuzetno visokom nivou, sa čak 175 žrtava na svakih 100.000 stanovnika. Istraživanje možete da pogledate OVDE.

Nedavno je objavljeno i da su termoelektrane ubedljivo “najveće ubice”, kao i da zagađen vazduh, godišnje u Srbiji, odnese čak 3.600 života!

Zelena stranka se oglasila povodom ovog istraživanja, ističući da ova krizna situacija zahteva hitno reagovanje.

“Dok bukte nezaustavljivi požari u Australiji, oluje po Bliskom istoku i zemljotresi na Pacifiku, suočavamo se sa istinom da je ova planeta svakim danom sve više ugrožena, a kako nam je pokazalo ovo istraživanje, građani Srbije su među prvima na planeti koji plaćaju cenu nedelovanja”, ističe se u saopštenju.

Dve su vrste uzroka zagađenja. Prva su moderna zagađenja industrijalizacije i urbanizacije. Druga su tradicionalni uzroci koji zahvataju siromašne sredine.

Zelena stranka se zalaže za širenje svesti među građanima o opasnostima, načinima prevencije, kao i osnaživanjem siromašnijih krajeva kako bi imali alternative štetnim načinima grejanja i kuvanja, i kako bi vodili računa o zagađenju vazduha unutar prostora.

“Međutim, mnogo važniji front je pritisak na državne institucije na kojima leži najveći deo tereta, pogotovo za moderne vrste uzroka. Srbija ne može i ne sme postati utočište tuđih zagađivača. Ne smemo dozvoliti da budemo stecište štetnih industrija, zemlja malih kazni i labavih propisa. Država je odgovorna da zaštiti svoje građane. Samo uređenjem sistema možemo doći do rezultata koji će u značajnoj meri promeniti smer u kojem se kreće stanje životne sredine i time spasiti živote. Negativni efekti industrijalizacije i urbanizacije se moraju suzbijati regulacijom, strogim kaznama i porezima koje zagađivači plaćaju. Sve firme koje se bave industrijskom proizvodnjom moraju biti obavezne da daju doprinos očuvanju životne sredine kao deo njihove korporativne odgovornosti. Urbanizacija takođe ide ruku pod ruku sa pošumljavanjem, sa održavanjem i širenjem zelenih površina koja su pluća gradova”, navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here