“Srpska digitalna revolucija”: U spotu SNS naučna fantastika, kakva je realnost?

0
176

Iako je u Vladu Srbije ušla kao nestranačka ličnost, a u politički život kao ekspert – Ana Brnabić od nedavno nastupa u formalno drugačijoj ulozi. Kao novi član Srpske napredne stranke, Brnabić je i glavni akter novog spota SNS-a za predstojeću izbornu kampanju “Digitalna budućnost Srbije”. U spotu, premijerka nabraja uspehe postignute u domenu digitalizacije. Međutim, koliko je “digitalna revolucija” zaista zaživela u praksi?

“Leteći mod – uključen”, Srbija kao tehnološki i digitalni div. Ovako vlast građanima predstavlja mogućnosti koje digitalizacija donosi srpskom društvu…

“Možda ne možemo tako skoro koristiti teleport ili leteće automobile, ali mnogo toga smo već uradili. Srpska napredna stranka transformiše Srbiju u digitalnog lidera regiona. Izgradili smo digitalnu infrastrukturu i uveli elektronske usluge da omogućimo našim građanima više slobode, manje birokratije i poslove koji donose bolja primanja”, navodi u spotu Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Hvali se Ana Brnabić dostignućima koje je Vlada postigla i digitalnim servisima koji su uvedeni – eUpravom koja je građanima omogućila da, kako je to više puta iz Vlade poručeno, ne idu od šaltera do šaltera, već da država to radi umesto njih. U prilog činjenici da je javna uprava uspešno digitalizovana, iz Kancelarije za elektronsku upravu poručuju da je više od pet miliona građana uštedelo vreme i novac koristeći elektronske usluge.

Ali, da li je Srbija i zaista digitalni lider regiona? Šta je digitalna revolucija, o kojoj vlast toliko priča donela, primera radi, srpskom obrazovnom sistemu? Jesu li zaživeli e-dnevnici i digitalizovani udžbenici?

“Priča o digitalizaciji obrazovanja u Srbiji je priča o apsurdu koji se uporno otima i odupire smislu. Kada tako unapređeni, da ne kažem upgrejdovani nastavnici srpskih škola dođu u svoje matične sredine, onda doživljavaju bolan i surov pad u realnost, jer u gimnazijama – recimo – ne samo da se ne susreću sa digitalizovanim udžbenicima, nego im ni oni papirni nisu na raspolaganju, pa moraju da se dovijaju tehnikama za koje smo smatrali da su davno prevaziđene i nepotrebne”, podvlači Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih radnika “Nezavisnost”.

A šta je digitalizacija donela zdravstvu, lekarima, pacijentima? Da li su redovi u bolničkim čekaonicama prošlost i da li se do terapije na eRecept stiže brže?

“Došlo je do toga da lekari kao izvršioci umesto da se bavimo pacijentima, moramo da se bavimo duplom dokumentacijom i dalje vodimo pisanu dokumentaciju, a to je posledica nemanja tog centralizovanog elektronskog kartona. Velike probleme imaju kolege da zakažu uopšte preglede u višim ustanovama, zato što su ili svi termini zauzeti ili se ta ustanova u tom trenutku ne nalazi u sistemu i slično”, navodi Rade Panić iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Iako utisci prosvetnih i zdravstvenih radnika nisu impresivni, roditelji su – veoma zadovoljni programom “Bebo dobro došla na svet”. Vlada tvrdi da je time zadivila i vodeće evropske zemlje. Ipak, spot kojim je Srpska napredna stranka zakoračila u izbornu kampanju, probudila je i određene nedoumice…

eUprava, bebe

Izvor: N1

“…Meni se čini da je tu propuštena šansa da se navedu još neki zanimljiviji primeri – imamo onaj kadar kada malu picu ubacuju u neki aparat, pa se napravi velika pica. Mogli su možda da stave prosečnu srpsku platu, pa da je nekako uveličaju na onih famoznih 500 evra o kojoj Vučić priča već neko vreme, a takođe bi naučna fantastika bila da su prikazali ulice bez rupa, prevoz koji funkcioniše”, kaže Marko Dražić iz Njuznet.

Za sada se u naučnu fantastiku ubrajaju i vesti da će potpuna digitalizacija Srbije nastupiti do 2024. godine. Vlast sa sigurnošću uverava: u narednih pet godina biće uvedeno još 30 novih servisa, koji će omogućiti da kompletna komunikacija državnih organa sa građanima i privrednom bude elektronska, a što će, uvereni su, ubrzati za 90 odsto rad javne uprave.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here