Srpska doktorka u Švedskoj: Šveđani misle da bi se isto desilo i sa merama

0
303

Kada pitaju Šveđane zašto se ne ponašaju kao drugi, ono što se može čuti u medijima, i kako lekari govore, jeste da bi se sve isto desilo nezavisno od mera, rekla je doktorka Vesna Jovićević koja je za Dan uživo govorila iz te zemlje.

Kako je navela, na pitanje zašto Šveđani ne uvedu mere kao i ostale zemlje u okruženju, oni to objašnjavaju statističkim podacima, poredeći smrtnost od koronavirusa sa stopom smrtnosti za grip.

“Smatraju da ako bi uradili kao zemlje u okruženju, potpuno bi urušili ekonomiju, porasla bi stopa kriminala, stopa nasilja u porodici, alkoholizam, razvodi, stopa samoubistava, dakle narušilo bi se psihičko zdravlje, ekonomija bi se urušila, a ne bi bilo vredno toga”, objasnila je.

Šveđani misle da bi se sve desilo “i tako i tako, nezavisno od mera”, dodala je Jovićević.

“Švedska ima specifičan mentalitet, nisu je pogađale velike ekonmske krize, nije imala velike prirodne nepogode, nije ratovala 200 godina, stiče se utisak kao da se ponašaju kao da im se ništa ne može dogoditi. S druge strane oni slušaju šta vlada kaže, ne postavlaju previše pitanja, ali u Švedskoj niko nema pravo da odluke donosi u vaše ime – sve je na pojedincu, pojedinci odlučuju da li će da slušaju preporuke, ali sedmoro od deset građana ih sluša”, ocenila je.

Državnom epidemiologu koji iznosi podatke se veruje, navela je.

U bolnicama je od svih gradova najviše pogođen Stokholm, istakla je, navodeći da je stanje ipak prilično kritično i da se očekuje da će na intenzivnoj nezi posle vikenda sva mesta biti popunjena.

Jovićević je navela i da je u toj zemlji sada veliki problem sa respiratorima kojih nema dovoljno i koji se sada ubrzano nabavljaju.

Pogledajte više o situaciju u Švedskoj u gostovanju iz Dana uživo na video snimku.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here