Šta je istina o sukobu Cece, Mitrovića i Jovanovića na TV Pink?

0
312

Koliko me sećanje služi, Svetlana Ražnatović je bila uhapšena tokom akcije Sablja iz nekoliko razloga.

Najpre je pretresom njene kuće pronađeno više od deset komada oružja za koje nije postojala dozvola. Zatim, nadležne službe su raspolagale informacijama da je Dušan Spasojević, vođa Zemunskog klana, od nje tražio da mu posluži kao alibi tokom akcije ubistva Zorana Đinđića, što ona nije eksplicitno odbila, kaže za Danas lider Nove stranke Zoran Živković, koji je tokom policijske akcije Sablja obavljao funkciju premijera Srbije.

Ova tema iznova je otvorena tokom emisije Hit tvit, koja je emitovana u nedelju uveče na televiziji Pink. U emisiji se razvila diskusija oko razloga zbog kojih je Svetlana Ražnatović bila uhapšena tokom akcije Sablja. Osim nje, u raspravi je učestvovao i predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, koji je 2003. godine bio potpredsednik Vlade, kao i vlasnik televizije Pink Željko Mitrović.

Kako naglašava Živković, na odluke o tome ko će biti uhapšen tokom akcije Sablja nije uticao niko od političara, već isključivo ljudi iz policije, tužilaštva i Bezbednosno-informative agencije.

– Jedini politički uticaj u toku akcije Sablja imao sam i tome da sprečim da bilo ko utiče na tok istrage. Odluku o hapšenjima donosili su isključivo nadležni. U slučaju Svetlane Ražnatović očigledno je da su procenili da ima osnova za njeno privođenje imajući u vidu bliskost sa osobama za koje se tada sumnjalo, a kasnije i nedvosmisleno dokazalo, da su učestvovali u ubistvu premijera Zorana Đinđića, kaže Živković.

Ime Svetlane Ražnatović, udovice Željka Ražnatovića Arkana, moglo je da se čuje tokom suđenja za ubistvo premijera Đinđića. Tako je u februaru 2007. godine, svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi kazao da je Dušan Spasojević, ubijeni vođa Zemunskog klana, imao nameru da mu Ražnatovićeva bude alibi za ubistvo premijera.

On je tom prilikom i rekao da je Spasojević pozajmio Svetlani Ražnatović milion evra bez kamate, kao i to da mu ona taj novac nije vratila.

Godinu dana pre toga, nedeljnik NIN je objavio tekst u kojem se poziva na iskaz koji je, neposredno po hapšenju, Svetlana Ražnatović dala tadašnjem specijalnom tužiocu Jovanu Prijiću. U tom iskazu, Ražnatović je navodno istakla da je u februaru 2003. godine Spasojević došao do stadiona FK Obilić i da je hitno pozvao da se vide.

„Spasojević je govorio da će se uskoro dogoditi nešto strašno, da će biti velika frka, da on ima veliki problem, da ga Čume tereti za preko 50 ubistava, za Ibarsku, otmice, posebno je pomenuo Stambolića i rekao: ‘Onaj nas strašno pritiska, sve hoće da nas pohapsi i uništi.’ Ja sam u momentu shvatila o čemu se radi, a prateći novine i sve te natpise, da on misli na Zorana Đinđića. Rekla bih da je govorio nešto u smislu: ‘Moram sve da ih pobedim.’ Nakon što mi je to rekao, ja sam sve vreme ćutala. On je u nastavku razgovora tada meni rekao: ‘Da li bi htela da mi pomogneš kada se sve to dogodi? Kada bi se sve to dogodilo, ja bih brzo došao kod tebe kući’‚ da bih mu ja dala na taj način alibi’, navodi se u zapisniku koji je objavio NIN. Ražnatović je, prema tom tekstu, na kraju razgovora dala pristanak zbog njegovog pritiska i ubeđivanja.

Nakon objavljivanja Svetlana Ražnatović javno je negirala da je to izjavila specijalnom tužiocu, tvrdeći da Spasojević nikada od nje nije tražio alibi za ubistvo premijera.

– Nije tačno da je Spasojević od mene tražio alibi za ubistvo Đinđića, to je čista laž. Istina je jedino da je on negde početkom 2003. godine došao kod mene i pitao me: „Ceki, da li bih ja mogao, na primer, da kažem pandurima da sam bio kod tebe, a da u stvari nisam bio“. Odmah sam mu rekla da to ne mogu da uradim i na tome se sve završilo. Nikada nisam sa Spasojevićem pričala apsolutno ništa o Đinđiću – izjavila je Ceca. Ona je, takođe, rekla da ne zna šta je napisano u zapisniku, ali zna šta je istina. Kako ovaj dokument nije čitan na suđenju za ubistvo Zorana Đinđića, ostalo je nepoznato šta je tačno Svetlana Ražnatović izjavila specijalnom tužiocu.

Na istom glavnom pretresu na kojem je govorio o vezama Svetlane Ražnatović i Dušana Spasojevića, svedok Milenković je govorio i o tome da je popularna pevačica predlagala vođi Zemunskog klana da otme vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića.

– Ispričao nam je da je razgovarao sa Cecom i da mu je ona rekla da Mitrović ne zna šta će s parama, da ih iznosi u džakovima u inostranstvo i da ne zna kako da ih opere, svedočio je Milenković. Nakon tog svedočenja vlasnik televizije Pink je javno do daljeg zabranio emitovanje spotova Svetlane Ražnatović i njeno pojavljivanje u emisijama na Televiziji ‘Pink, pričao je Bagzi pred Specijalnim sudom.

Pored četiri meseca koliko je provela u pritvoru tokom akcije Sablja, Svetlana Ražnatović je provela i osam meseci u kućnom zatvoru. Ona je 2011. godine potpisala sporazum o priznanju krivice, priznajući da je protivpravno prisvajala novac od transfera deset fudbalera FK „Obilić“ u inostrane klubove i bez dozvole držala 11 pištolja. Ona je osuđena na godinu dana kućnog zatvora, koje je umanjeno za četiri meseca koliko je bila u pritvoru, kao i novčanu kaznu od milion i po evra.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here