FOTO: M. ŠURJANAC / RAS SRBIJA

Godina za nama je jedna od onih u kojoj su mnogi proizvodi i usluge menjale svoje cene. Dok su neke otišle “nebu pod oblake”, druge su padale i time usrećile potrošače. Ipak, od svih oscilacija, javnost je nedvosmisleno najviše uzdrmala cena goriva, a mi smo uradili malo istraživanje u kojem smo popisali šta je to sve poskupelo, a šta pojeftinilo u 2018. godini.

Šta je poskupelo?

1. Gorivo

Sredinom godine vozači su se suočili sa poskupljenjem goriva. Cene naftnih derivata na benzinskim stanicama u Srbiji do maja u odnosu na početak godine porasle su između 4,3 i 5,7 odsto u zavisnosti od vrste goriva.

Prosečna cena benzina evro premium BMB-95 u tom trenutku je skočila za šest dinara, evrodizela za 8,56, a TNG-a za manje od pola dinara.

Kada to pretočimo u konkretne sume, prosečna cena benzina početkom godine je iznosila 143,24 dinara za litar, a polovinom maja to gorivo je koštalo 149,40 dinara.

Evrodizel sa druge strane koštao je 150,42 dinara,a u maju je cena bila 158,98. Te cene su izazvale brojne proteste nezadovoljnih građana koji su početkom juna blokirali glavne saobraćajnice u Beogradu i ostalim gradovima Srbije.

Međutim, tu nije bio kraj poskupljenju. U avgustu je stiglo još jedno – benzin je skočio na 154,9 za litar na beogradskim pumpama, a evrodizel na 169,9 dinara po litru.

Vozači su mogli napokon malo da odahnu u novembru, jer je gorivo počelo da pojeftinjuje, pa je cena benzina pala za dva dinara, a dizel za oko 50 para, a do kraja godine se nastavio taj trend.

2. Registracija

Početak prethodne godine doneo je još jednu muku vozačima u vidu poskupljenja godišnjeg poreza koji se plaća prilikom registracije vozila.

Ovaj porez predstavlja i najveći deo cene registracije vozila. Porez je veći za 30 dinara za najmanju kubikažu do 6.320 dinara za automobile sa najvećom kubikažom.

Putnička vozila do 1.150 kubika porez plaćaju 1.270 dinara, oni čija su vozila od 1.150 do 1.300 kubika je 2.480 dinara, a za vozila od 1.300 do 1.600 kubika porez je 5.470 dinara.

Za automobile od 1.600 i 2.000 kubika je 11.210, od 2.000 do 2.500 kubika 55.380, a između 2.500 i 3.000 kubika 112.220 dinara.

Za više od 3.000 kubika porez je 231.930 dinara. To su iznosi bez umanjenja. Međutim, propisani iznosi poreza umanjuju se za motorna vozila starija od pet godina, i to: 15 odsto za vozila između pet i osam godina starosti, 25 odsto kod vozila starih između osam i deset godina i 40 odsto kod vozila starijih od deset godina. Za motorna vozila starija od 20 i više godina, porez na upotrebu se plaća u iznosu od 20 odsto od propisanog iznosa.

3. Vozački ispit

Vozači su se baš namučili prethodne godine, jer je u oktobru stiglo još jedno poskupljenje, ali za buduće vozače. Naime, obuka za buduće vozače poskupela je i to drastično.

Oni koji bi da polažu za dobijanje vozačke dozvole B kategorije, moraće da izdvoje 10.000 dinara više, dok oni koji se odluče za C,D,E plaćaće i 35.000 dinara više u odnosu na dotadašnju cenu.

Do poskupljenja je došlo, kako su naveli u auto-školama tada zbog poligona koji su van grada, pa se zbog toga troši i više benzina, a jedan od razloga su i novi autobusi kao i opterećenje.

4. Cigarete

Prvo su cigarete u junu tradicionalno poskupele za deset dinara, a sada krajem godine najavljeno je još jedno poskupljenje za isto toliko koje pušače čeka u januaru ili početkom februara.

Cigarete su zbog usklađivanja aciza poskupele sredinom godine, a iz istog razloga je porasla cena i u februaru. Oba puta cigarete su poskupele za 10 dinara po paklici. Od kraja januara, odnosno početkom februara, u zavisnosti od proizvođača, sve cigarete će biti skuplje za 10 dinara.

Prema akciznom kalendaru, u periodu od 2017. do 2020. godine, svakog juna i januara specifična akciza za cigareta raste za 1,5 dinara. Sa ovim povećanjem, državni deo svake paklice samo umesto dosadašnjih 68,5 dinara iznosiće 70 dinara. Uz ovu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to valja dodati i PDV, pisale su Novosti.

5. Meso

Sredinom juna, svinjsko meso, čija cena nije dugo menjana, poskupelo je za 10 odsto, a cena junetina zbog povećanog izvoza i za 15 odsto.

I najvećoj industiji mesa cena je povećana povećana je za 30 dinara, sa 439 na 469 dinara. Cena tovljenika porasla je sa 145 na 170 dinara po kilogramu.

Šta je pojeftinilo?

Republički zavod za statistiku izašao je sa podacima o potrošačkim cenama u Srbiji.

Zaključak ovog istraživanja je da su cene niže u nekoliko kategorija. Prva je hrana i bezalkoholna pića koje su niže za jedan odsto, zatim u grupi transport i komunikacije, gde se desio neznatni pad od 0,2 odsto, ali i u grupi alkoholna pića za 0,1 odsto.

Isti pad cena je i u grupi proizvoda nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana.

Tokom godine dolazilo je i do kratkoročnih pojeftinjenja u vidu akcija pred određene praznika.

izvor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here