Stare e-kartice bez fotografije ostaju važeće do maja

0
599

Zdravstveno osiguranje u Austriji je počelo sa uvođenjem nove e- kartice sa fotografijom. Zbog Korona virusa produžen je rok sa donošenje fotografije.

Nova zdravstvena kartica austrijskog osiguranja E-Card sa fotografijom počela je da se izdaje i primenjuje od oktobra 2019. godine. Ukupno  8,8 miliona zdravstvenih kartica će biti zamenjeno, ali postepeno, i to po principu – kad osiguraniku istekne zdravstvena kartica, on će poštom dobiti novu, sa fotografijom.

Po predviđanjima austrijskog zdravstvenog osiguranja polovina kartica jre trebalo biti zamenjeno do kraja 2021. godine, a sve ostale do 2023. godine.

PROCEDURA: Osiguranik koji  poseduje novu digitalnu vozačku dozvolu u Austriji ili digitalni austrijski pasoš, ili se fotografija nalazi u magistratu za boravišnu vizu, fotografija će automatski biti preuzeta i za zdravstvenu karticu E-Card.

Oni osiguranici koji nemaju digitalnu vozačku dozvolu, pasoš i slična dokumenta, od 1. januara 2020. godine, u roku od 90 dana, trebali su  sami da donesu fotografiju u jednu od 195 filijala osiguranja.

Međutim, zbog Korona krize u Austriji,  Vlada je produžila prelazni period za stare E-kartice bez fotografije. Rok za predavanje fotografija za E-kartice  koje ističu produžava se za dva meseca. Naime, svi koji su od 1. januara do kraja marta 2020. godine trebali dadonesu fotografiju, mogu to učiniti do kraja maja.

Do tada osiguranici mogu nastaviti da idu kod lekara sa starom E-karticom( bez fotografije) ili sa ličnim brojem i brojem osiguranja. Posle isteka novog roka za donošenje fotografija ( ukoliko se do tad ne uvede nova uredba), E-kartica će biti blokirana i više neće moći da se koristi zdravstvena kartica i zdravstveno osiguranje u Austriji. 

E- kartica nema funkciju lične isprave/dokumenta, kao što to u Austriji imaju pasoš, lična karta i vozačka dozvola.

Razlog za produženje roka je sve veća zaraza Covidom -19  i izbegavanje prekomernih kontakata sa klijentima i sprečavanja mogućih infekcija, navedeno je u obrazloženju ministra zdravlja Rudolfa Anšobera. Članovi austrijske vlade doneli su ovu odluku prošle nedelje i nisu se sastajali, već su održali video konferenciju.

Trenutno u Austriji ima 8.813 slučaja obolelih od korona virusa (izveštaj Ministarstva 30.03.2020, 08:00 časova).

Izvor: Dijaspora

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here