Strani mediji: Vazduh ubija, košave nema, a Vučić govori o „kampanji“

0
206

„Balkan u neprolaznoj magli“, piše portal nemačkog javnog servisa. Noje cirher cajtung piše o „zimskom smogu“, a austrijski portal Hojte o „gustom, otrovnom vazduhu“. Mediji izveštavaju o demonstracijama u Beogradu.

„Prljava isparenja grejanja, automobila i elektrana mešaju se sa hladnom mokrom maglom“, piše Tagesšau, portal nemačkog javnog servisa ARD, dodajući da su u petak zbog toga u Beogradu održani protesti na koje je pozvala inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“.

„Probleme sa zagađenjem vazduha zimi imaju i drugi veliki gradovi Balkana – pre svega metropole u kotlinama poput Sarajeva u BiH ili Skoplja u Severnoj Makedoniji“, dodaje portal. Podseća se da je, prema istraživanju programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, očajan kvalitet vazduha odgovoran za 5.000 smrti godišnje u 19 velikih balkanskih gradova u kojima je sprovedeno istraživanje.

Austrijski portal Hojte piše da za zagađenje nisu krivi samo saobraćaj i elektrane, već i „činjenica da se oko 60 odsto stanovništva i dalje greje na ugalj ili drva“. Prema aplikaciji „Air Visual“, gradovi poput Beograda, Sarajeva i Skoplja spadaju među deset najzagađenijih na svetu, dodaje portal.

Hojte prenosi izjavu mehaničara Trajana Nestorovskog koji živi u predgrađu Skoplja gde se skoro svi greju na drva: „Znam da je štetno za životnu sredinu, pa nisam idiot. Ali bilo bi prokleto skupo da grejem kuću na struju.“

Švajcarski Noje cirher cajtung prenosi da su u Beogradu održani protesti te da predsednik Aleksandar Vučić umanjuje problem. On je rekao da zagađenje postoji, ali da postoji i kampanja širenja panike koja je „ponekad groteskna“.

„Košava, snažni istočni vetar koji se redovno pojavljuje zimi i čisti vazduh, ove sezone je retko duvao“, dodaje ciriški list.

Švajcarski tabloid Blik prenosi izjavu jednog demonstranta iz Beograda: „Dišemo vazduh koji nas bukvalno ubija.“

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here