Stručnjaci: Imenovanje Grenela nije dobar znak

0
184

Stručnjaci za Balkan Florijan Biber i Tim Džuda izrazili su danas čudjenje povodom najavljenog imenovanja Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo.

Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu zapitao se kakva je onda uloga Metjua Palmera, nedavno imenovanog specijalnog predstavnika državnog sekretara SAD za Balkan.

„Ako (Donald) Tramp imenuje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo, kakva je uloga Metjua Palmera“, napisao je na Tviteru Biber.

On je dodao da je to takodje „zabrinjavajuća poruka za zajedničku poziciju EU-SAD“.

Grenel kao ambasador ima istoriju otudjenja Nemačke i EU, ukazao je Biber navodeći kao primer Grenelove pozive za podršku desnici i ekstremnoj desnici.

„Nije dobar znak“, piše Biber.

Britanski novinar i analitičar Tim Džuda je na Tviteru ocenio da je imenovanje Grenela „čudno“.

„Prvo SAD imenuju za izaslanika za Balkan uglednog Meta Palmera koji poznje region i njegove vodje dobro, pa sada imenuju nekog drugog bez ikakve istorije poznavanja Balkana ili poznavanja, koliko je nama poznato, pregovora Srbija-Kosovo“, naveo je Džuda.

On je ocenio da to sve deluje potpuno nepovezano.

Američki mediji objavili su da predsednik SAD Donald Tramp želi da ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel bude specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine.

Tači i Haradinaj pozdravili imenovanje

Predsednik Kosova Hašim Tači, premijer u ostavci Ramuš Haradinaj i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli pozdravili su imenovanje ambasadora Ričarda Grenela za izaslanika predsednika SAD-a Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije.

„Ovo imenovanje je još jedan dokaz da predsednik Tramp, američka administracija i cela američka država stoji iza nas za svaki značajan korak. Sada imamo više samopouzdanja u proces dijaloga i mogućnost da postignemo priznanje od strane Srbije i učlanjenje u Ujedinjene nacije i tako zaokružimo medjunarodnu konsolidaciju naše države“, napisao je Tači na Fejsbuku.

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj je na Fejsbuku napisao da će raditi i angažovaćemo se zajedno oko dijaloga bez uslova za postizanje medjusobnog priznanja u postojećim granicama.

Ministar spoljnih poslova u ostavci Bedžet Pacoli ocenio je da imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država i Trampov lični interes za postizanje medjusobnog priznanja Kosova i Srbije.

Joksimović: Imenovanje Grenela znak pojačanog interesovanja SAD

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je danas da predloženo imenovanje Ričarda Grenela za izaslanika američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine pokazuje pojačano intersovanje SAD za to pitanje.

Komentarišući to imenovanje Joksimović je u razgovoru za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekla da je reč o „ozbiljnom čoveku“, za koga će se videti šta će doneti procesu pregovora čiji format se, kako je dodala, ne menja.

„Videćemo šta će doneti kao dodatu vrednost tom procesu. Format se vodi u okviru dijaloga posredovanom EU, format se ne menja. Ovo pokazuje pojačano interesovanje SAD i, s obzirom na to da je ambasador u Nemačkoj, pretpostavljam da ima uvid u dosadašnji tok pregovora“, rekla je Joksimović.

Bela kuća saopštila je sinoć da je predsednik Donald Tramp objavio nameru da imenuje Ričarda Grenela za „specijalnog izaslanika predsednika za mirovne pregovore Srbije i Kosova“. Grenel će tu poziciju obavljati istovremenom sa pozicijom američkog ambasadora u Nemačkoj, na kojoj je od 8. maja 2018. godine, navela je Bela kuća.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here