Struka o zabranama za Uskrs: Još ne razmišljamo, sačekaćemo da vidimo brojke

0
1007

“Sačekaćemo da vidimo koje su brojke i da li imamo efekta, ako se bude jasno videlo da dolazi do pada, još jednom ćemo jasno promisliti i predložiti odluku. U svim razgovorima sa kolegama svi podržavaju mere” , rekao je epidemiolog Predrag Kon na pitanje da li će biti zabrana na Uskrs.

U celoj situaciji mi smo dobro, kaže Kon i dodaje da moramo i dalje da budemo vrlo striktni.

“Ne razmišljamo mnogo o Uskrsu, više o tome kakva je situacija i da li ćemo kao struka predložiti nešto što je još oštrije. Jasno je da mora doći do prekida kontakata i ako mora da se sprovodi treba uraditi što pre, samo ćemo tako imati maksimalni efekat. To ne znači da smo protiv praznovanja, nisu mi praznici na prvom mestu”, rekao je Kon.

On dodaje i da postoji bojazan da virus ne uđe u osetljivu sredinu.

“Da ne uđe u neke kolektive za stare, to moramo da čuvamo, tu ne sme da nam uđe virus. Padaće dok ne izgubi potpuno snagu. Struka je saglasna da treba zabraniti kontakte, čekamo iz dana u dan, mere su izbiljne”, poručuje. 

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević poručuje da je sada pravi trenutak da koncentrišemo naše napore.

“Najveći broj građana je shtavio svoj ulogu, nadamo se da će mere brzo da pokažu efekat, vidimo da su brojevi stabilni i u  laganom padu, ali to ne sme da nas zavara, moramo maksimalno da se koncentrišemo. Ako ovako nastavimo bliži se kraj epidemije. Pratimo sva saznanja širom sveta, imamo radne grupe i timove koje prate informacije iz oblasti epidemiologije i imunologije i oblasti lečenja, sve te izveštaje dobijamo”, navela je ona.  

Stevanović je poručio da su o virusu naučili mnogo. “Znamo kako da prepoznamo, rano da dijagnostifikujemo, kako da prepoznamo rizik i primenimo terapijske mere. Naučili smo da prilagodimo načine lečenja”, objasnio je on.

Kon je naglasio da se svuda pune kapaciteti bolnica.

“U nišu je dogovoreno da se Klinički pretvara u kovid bolnicu, a da vojna bolnica preuzima deo potreba za hitne slučajeve. Mi ćemo i dalje imati potrebe za dodatnim kapacitetima”, kaže Kon.  

“Postoje za svaki region planovi za proširenje, u Beogradu su se kapaciteti sukcesivno uključivali, cilj je da se kadar odmara, racionalizacija zahteva da se koncentrišu bolesnici, kada se jedan kapacitet dovede do popunjenosti, prelazi se na naredni. Iako imamo veliki broj obolelih, nismo u situaciji da razmišljamo da li imamo dovoljno kapaciteta. Cifre govore da poštovanje mera daje rezultate i to je ono što će čuvati kapacitete bolnica”, kaže direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.  Goran StevanovićIzvor: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Direktor Infektivne klinike kaže da je obezbeđen smeštaj za zdravstvene radnike koji ne žive u Beogradu ili žive daleko od radnog mesta.

“Komplikovano je putovanje i smeštaj je obezbeđen, obezbeđen je i za višečlane porodice. Još ne postoji prporuka da radnici budu izolovani i ne idu kući, svi idemo kući posle posla”, rekao je Stevanović. 

Jedno od pitanja na konferenciji bilo je i o statusu radnika u fabrici “Jura”.

“Što se tiče mera o kojima se raspravljalo, to je obavezno razređenje onih koji tamo rade i nemam odgovor na pitanje šta ako se ne poštuje. Mi smo u vanrednom stanju i svako treba da radi svoj posao”, rekao je Predrag Kon.

Takođe, građane koji su već uplatili svoja letovanja, zanima da li je preporučljivo otići ove godine.

“Ne očekujem da će preko leta biti oboljevanja, ali ne znam koja to presija može nekog da natera da ide po svaku cenu, bolje biti svoj na svome, to je moje mišljenje, nije zasnovano na epidemiologiji. Kad postoji pretnja, a nađete se u stranoj zemlji, bolje da budete kod kuće”, rekao je Kon. 

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here