“STRUKA”: Podržali smo ublažavanje mera, BAKLJADA je NEOZBILJAN potez vlasti!

0
566

Zdravstvena struka je prethodnih dana zauzimala rigidan stav da se tokom prvomajskih praznika sve “zaključa”, ali su mere ublažene. Objašnjeno je kako su na to pristali: “Socijalna distanca je i dalje NAJVAŽNIJA”.

Umesto dugog policijskog vikenda, odnosno duge zabrane kretanja tokom predstojećeg vikenda, ipak ćemo imati priliku da malo udahnemo vazduh, prošetamo. Ali, uz ozbiljnu i gomilu puta ponovljenu poruku: “Držite se svih mera, poštujte socijalnu distancu, nema kontakata!”.

Sa delimičnim ublažavanjem zabrane kretanja, izbegavanje kontakata ostaje esecijalno i zavisi od svih nas. Ako ne budemo tako radili možemo da očekujemo da ćemo poništiti sve urađeno“, poručio je imunolog Srđa Janković.

Na to se nadovezao direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović koji je istakao da je u Beogradu ponovo porastao broj zaraženih (novih 90 slučajeva), što je još jedan pokazatelj koliko je važno da građani poštuju distancu i upotrebljavaju zaštotnu opremu, za šta je dodao, da to polako treba da nam postane navika.

IMUNULOG: “IZBEGAVAJTE KONTAKTE”

Ono što je upadljivo jeste da je zdravstvena struka koliko juče bila izričita u stavu da za prvomajske praznike policijski sat (dani) bude dug, odnosno da izolacija traje više od 80 sati. Ipak, državni vrh je, u dogovoru sa strukom, odlučio da malo ublaži mere, tako da ćemo subotu i nedelju imati kao svaki radni dan – dakle do 18 časova moći ćemo da budemo napolju.

Zašto je zdravstvena struka promenila stav, bilo je jedno od pitanja na redovnoj konferenciji za novinare.

“Nije tajna da su i u okviru Kriznog štaba postojala različita mišljenja u vezi sa prvomajskim praznicima. Imali smo deo struke, pogotovo kliničare, evo tu je i Goran Stevanović, koji su bili za maksimalno rigidne mere. Pa, doktoru Stevanoviću i svima nama je u interesu da imamo što manje pacijenata. Imali smo, sa druge strane, koji su bili za još liberalnije stavove. Imajući u vidu epidemiološku situaciju da stalno, već nekoliko dana, imamo manje od famoznih 5% zaraženih u odnosu na broj testiranih, imamo u svakom trenutku dobar pregled situacije, na Kriznom štabu smo doneli jednoglasnu odluku i mi smo svesni da ovo jako dugo traje i da moramo da ulazimo u normalne tokove života”, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Dodao je da je odlučeno da u petak, 1. maj, ipak bude zadržana rigidna mera, pre svega zbog “naših kuluturoloških navika” (drugim rečima, ovo nije Švedska, a mi nismo Šveđani).

“I dalje je neophodno dati do značaja merama distanciranja. Mi izlazimo iz faze izolacije a prelazmo u fazu lične izolacije. I svima kojima nije neophodno da ne izlaze tokom subote i nedelje, mi savetujemo da ne izlaze. To je jednoglasni zaključak. U subotu i nedelju biće iste mere kao radnim danima i molimo za ličnu odgovornost, maksimalno izbegavanje kontakata, jer to nam je ključ. Nadam se da smo to svi naučili“.

“IZ FAZE IZOLACIJE, U FAZU LIČNE IZOLACIJE”

Jedna od tema je i bakljada koju su organizovale pristalice Srpske napredne stranke u sredu uveče, u vreme policijskog časa, u raznim gradovima, kao odgovor na lupanje u šerpe i lonce građana sa terasa, koji na taj način iskazuju nezadovoljstvo kako zbog rada vlasti, tako i zbog drugih stvari, poput rigiroznih mera izolacije.

Ovo je Krizni šzab zdravstvene struke. Nismo do sada komentarisali nikakve političke aspekte bilo kog dela procesa u prethodnih osam nedelja. Čuo sam za to, čuo sam i za druge primere, da su ljudi izlazili izvan kuće, da su se sukobljavali sa pripadnicima snaga bezbednosti… Ja mogu samo da kažem iz ugla lekara da je to i sa jedne, i sa druge, i sa treće i svih strana, izuzetno neodgovorno, neozbiljno i neprimereno. Mogu da uzmem hiljadu sinonima koji će pokazati koliko je to besmisleno“, rekao je Gojković i dodao:

“Meni je tužno zbog onih zbog kojih je ta akcija i zamišljena, a to su zdravstveni radnici. Zamišljeno je da se njima pruži podrška, a to se potisnulo u drugi plan”.

Izvor: Mondo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here