Struka ustala protiv nadrilekara Mitrovića

1
730

Regionalna lekarska komora Beograd u utorak je uputila dopis Lekarskoj komori Srbije u kome je obaveštava da mediji na nacionalnim frekvencijama promovišu nadrilekarstvo, kao i da vlasnik medija sa nacionalnom frekvencijom direktno vređa struku na društvenim mrežama. Iako se u dopisu ne navodi ime, jasno je da je reč o vlasniku televizije “Pink”, Željka Mitrovića i njegovom “ozoniranju krvi”.

U dopisu koji je adresiran na Lekarsku komoru Srbije i njenog direktora dr Milana Dinića, upozorava se na dva problema – promovisanje nadrilekarstva i vređanje lekarske struke.

“Prethodnih dana u jeku borbe protiv COVID19 infekcije i u vreme kada naše kolege umiru u bolnicama kao na bojnom polju boreći se za svaki život pacijenta, mediji sa nacionalnom frekvencijom promovišu nadrilekarstvo”, navodi se u prvoj tački saopštenja RLK Beograd.

Foto:Screenshot/Twitter/Željko Mitrović@zeljkomitrovic

Osim promovisanja nadrilekarstva, u dopisu se ukazuje i na uvrede upućene lekarima.

“Vlasnik medija sa nacionalnom frekvencijom direktno vređa struku na društvenim mrežama. Citiram: “Pun mi je kurac svih ovih nafuranih zdravstvenih genija koji završe silne fakultete, potroše milijarde na naučne radove i doktorate i dobismo šta? Lek koji se zove “ne izlazi iz kuće”. Serem vam se na svetski nivo naučnih dostignuća u oblasti virusologije!…”

Identično saopštenje nismo uspeli da pronađemo na društvenim mrežama, ali smo status sa sličnom konotacijom našli na fejsbuk i instagram profilu Željka Mitrovića.

“Mnogo me nervira što sve te silne milijarde uložne u svetsko zdravstvo, rezultiraše jednim genijalnim lekom koji se zove “ne izlazite iz kuće” to je isti onaj vek poznat još od srednjeg veka! Ja imam svoj put i nadam se da se niko zbog toga neće ljutiti! Još jednom preventivno sebi ozoniram krv!”, piše u Mitrovićevom statusu na Fejsbuku i Instagramu. 

U dopisu se dalje navodi molba da Lekarska komora preduzme neophodne aktivnosti “kako bi se struka zaštitila i ugled profesije ostao neukaljan”.

“To dugujemo svim našim kolegama koji su izginuli u ovoj borbi i mladim kolegama koji žele da veruju da je struka ta koja vuče ovu zemlju napred”, navodi se u saopštenju.

Lekarska komora Sribije je na ovaj dopise odgovorila javnim saopštenjem u kom se “osuđuje svako istupanje u javnosti koje može da dovede građane u zabludu i ugrozi njihovo zdravlje”.

“Svako iznošenje neproverenih, neistinitih i naučno neutemeljenih informacija u javnosti može naneti ozbiljnu štetu zdravlju stanovništva ili dovesti u situaciju da se sumnja u naučno priznate metode”, navodi se u saopštenju Lekarske komore Srbije i dodaje:

“Apelujemo na građane da i dalje prate samo zvanične preporuke kriznog štaba i naših eminentnih stručnjaka jer jedino na taj način će ispravno zaštititi sebe i druge. O medicinskim aspektima razvoja, toka i lečenja bolesti izazvane virusom Korona 2, pozvana je da razmatra isključivo stručna i naučna javnost.”

Lekari i članovi predsedništva i skupštine Regionalne lekarske komore Srbije koje smo kontaktirali odbili su da komentarišu dopis, navodeći da je reč o privatnoj prepisci o kojoj bi Lekarska komora trebalo da zauzme zvaničan stav.

Predsednik Lekarske komore Srbije Milan Dinić, na molbu da prokomentariše pomenuti dopis, uputio nas je na zvanično saopštenje LKS, a na naše pitanje da li je javno saopštenje jedini način na koji LKS može da reaguje u ovom i sličnim slučajevima, nije odgovorio.

Na Mitrovićeve navode na društvenim mrežama, koji su dodatno promovisani na televiziji “Pink”, reagovalo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije, najavivši prijavu REM-u protiv Televizije Pink, zbog promocije nadrilekarstva i grubog nepoštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima, kao i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.

“Ova televizija sa nacionalnom frekvencijom emitovala je priloge u kojima vlasnik Željko Mitrović promoviše nadrilekarstvo, odnosno alternativne vrste lekova i terapija koje nisu zvanično prihvaćene u Republici Srbiji, niti registrovane u Agenciji za lekove i medicinska sredstva RS”, navedeno je u saopštenju NUNS.

Dr Slobodan Savić, profesor sudske medicine na Medicinskom i Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, tim povodom je rekao za Nova.rs, da to što je Mitrovoić prikazao predstavlja krajnje nemoralan čin i potencijalno krivično delo.

Sa druge strane, na konferenciji za medije koja je održana u utorak, kada iz LKS stiglo pomenuto saopštenje, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je u vezi vlasnika “Pinka” izneo samo reči hvale.

“Ja poštujem ove druge ljude koji se nisu sakrili i koji su aktivniji nego što su bili. Jedan od njih je Željko Mitrović, možda nekome ne odgovara to što deli te vizire”, rekao je tom prilikom Lončar.

Izvor: Nova.rs

1 KOMENTAR

 1. A gde je bila struka da te iste zdravstvene radnike zaštiti od infekcije merama kojima maltretirau celokupnu populaciju Srbije.
  Zašto su dopustili kolegama koji već imaju narušen zdravstveni status da rade i ulaze u rizik.
  Ako se pravdaju da je to bla njihova volja svesnog rizika, onda to isto pravo treba da imaju i svi ostali građani Srbije, da sami odlučuju o svojoj sudbini, hoće li ući u rizik po svoje zdravlje ili ne.
  Jedina opravdana mera koja daje rezultat je socijalna distanca, lična higijena i ne trpanje ruku u usta, nos, oči.
  Sve drugo je ponižavanje naroda, jer se šalje direktna poruka istom: da je glup i neodgovoran.
  Iako struka kaže da nošenje maski i rukavica na otvorenom nema nikakvog efekta sve više ljudi po ulicama ide žigosano kao u Domanovićevoj Dangi.
  Gde je tu struka da oedukuje narod, podeli prave informacije i odagna strahove u pogledu ovog virusa, izazvane medijskim bombardovanjem o broju inficiranih i tragično nastradalih, ne dovodeći u vezu sa brojem ukupno preminulih lica u tom trenutku od drugih infektivnih, hroničnih bolesti i drugih uzroka.
  Godišnje se u Srbiji upokoji preko 100 hiljada, tj oko 8500 mesečno, a ovde se plasira panika oko do sada 130 smrtnih sliučajeva od virusa.
  I da nam se desio tzv italijanski scenario (pitaj boga šta to znači) ako stavite u odnos brojnost populacije Italije i Srbije dođete do neke okvirne procene od oko 3000 žrtava virusa što je zaista veliki broj ali je u poređenju sa 8500 koji svakog meseca pozdrave Boga daleko manji. Verovatnoća da će se neko od nas naći među onih 8500 koji odlaze svakog meseca je daleko veća za niz uzročnih faktora nego da se nađemo među u najgorem slučaju prognoziranih 3000. Stoga ne razumem zašto se plasira zastrašivanje i omalovažavanje naše svesti i savesti…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here