izvor : N1

Subvencija od 20 dinara po litru goriva, a najviše za 60 litara po hektaru zemljišta, potpuno je beznačajna pomoć za poljoprivrednike, i više koristi će imati vlasnici koji žive u gradu i ne obrađuju zemlju, rekao je predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić.

“Subvencije su namenjene svim registrovanim domaćinstvima, bez obzira da li obrađuju poljoprivredno zemljište, a od 340.000 registrovanih domaćinstava 50 odsto je ne obrađuje”, rekao je Jakšić za agenciju Beta. 

Vlada Srbije je donela odluku da poljoprivrednici od 1. marta imaju pravo na subvenciju na gorivo od 20 dinara po litru, a najviše za 60 litara po hektaru. Ta dotacija je ograničena i mogu da je koriste poljoprivrednici za najviše 20 hektara poljoprivrednog zemljišta. Za tu namenu je iz budžeta izvojeno 1,9 milijardi dinara. 

“Moje domaćinstvo obrađuje 120 hektara zemlje, dobiću subvenciju za 20 hektara, a to je 24.000 dinara. O tome koliko je ta pomoć značajna najbolje pokazuje to što godišnje za gorivo trošim 1,3 miliona dinara”, rekao je Jakšić. 

Poljoprivrednici su, kako je rekao, tražili da im država pomogne tako što će im u određenom paritetu iz robnih rezervi biti dato mineralno đubrivo u zamenu za poljoprivredne proizvode. Ministarstvo poljoprivrede, prema njegovim rečima, nije odbacilo taj predlog, “već obećava da će to biti, ali se ne zna kada”. 

“Proizvođači malina su dobili besplatno đubrivo, a mi smo tražili samo razmenu robe uz garanciju, ali nismo dobili ništa, osim obećanja”, rekao je Jakšić.

On je rekao da jedinstvo poljoprivrednika u borbi za bolje uslove rada razjeda partijski aparat jer učlanjenjem u partiju zanemaruju svoj status.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here