Svako šesto dete u Srbiji na evidenciji Centara za socijalni rad

0
200

Po izveštaju Republičkog zavoda Srbije za socijalnu zaštitu o deci u sistemu socijalne zaštite za 2018. godinu, udeo dece korisnika socijalne zaštite u opštoj populaciji dece u Srbiji iznosio je 16,4 odsto

To znači da se svako šesto dete nalazilo na evidenciji centara za socijalni rad, preneo je danas novosadski portal Autonomija.info.

U hraniteljskim porodicama i u institucijama u Srbiji je oko šest hiljada dece. Kako se navodi na portalu, oduzimanje dece od roditelja često je jedina mera na raspolaganju centrima za socijalni rad, jer sa nekim porodicama koje su u krizi, u kontakt dođu tek kada treba da „ugase požar“.

Stručnjaci su za Autonomiju objasnili da se ovakva situacija dešava jer su socijalne mere slabe, neuređene i nemaju finansijsku podršku države. Centri za socijalni rad ne mogu u potpunosti da ispunjavaju svoje zakonske obaveze, jer imaju puno slučajeva, a nedovoljno zaposlenih.

Međutim, međunarodna regulativa o pravima deteta čija je Srbija potpisnica, i međunarodne organizacije poput UNICEF-a, upozorile su da razdvajanje deteta od porodice treba da bude poslednja opcija.

Profesorka Fakulteta političkih nauka, koja se bavi sistemom socijalne zaštite dece, Nevenka Žegarac, sprovela je istraživanje između 2006. i 2011. godine na uzorku od više od 5.000 dece smeštene u hraniteljske porodice i institucije.

Jedan od nalaza istraživanja bio je da „pre izdvajanja deteta iz porodice kod polovine porodica nisu prethodno preduzimane bilo kakve preventivne mere koje bi predupredile izdvajanje deteta“.

Žegarac je kazala da uzrok tome vidi u malom izdvajanju novca države za preventivne mere, te centri za socijalni rad rade sa sredstvima i kapacitetima koje imaju, ali „uz sve poslove koje obavljaju, centri za socijalni rad nemaju prostora da reaguju drugačije osim reaktivno, odnosno onda kada se nešto već desi“.

„Naravno, postoje situacije u kojima morate tako da reagujete, ali ako ste upoznati sa faktorima rizika, znate koja deca mogu da budu ugrožena i imate mere i programe pomoći porodicama onda nećete delovati samo reaktivno, nego i proaktivno i preventivno“, rekla je Žegarac za Autonomiju.

Dodala da je u centrima za socijalni rad „situacija još gora od kada je nastupila mera zabrane zapošljavanja u javnom sektoru“.

Autonomija dodaje da se u opštoj populaciji dece u Srbiji, između 2014. i 2018. godine, broj dece smanjio za 2,8 odsto, dok je u istom periodu broj dece u sistemu socijalne zaštite porastao za 5,8 odsto.

Visoka zastupljenost dece u sistemu socijalne zaštite ukazuju na potrebu planiranja pomoći i proširenja kapaciteta, dostupnosti i resursa sistema socijalne zaštite, navodi se u prošlogodišnjem izveštaju Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, prenela je Auotonomija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here