Sve Vučićeve fatamorgane na jednom mestu

0
218

U Palati Srbija prekjuče je svečano otvorena izložba „Srbija 2019. – godina infrastrukture: Ništa više nije daleko“, a otvaranju je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka građevine Zorana Mihajlović.

Sagovornici Danasa smatraju da je reč o „predizbornoj izložbi“ koja predstavlja neku drugu realnost u odnosu na našu svakodnevicu.

I zaista, iako sam naziv govori da je reč o infrastrukturnim projektima 2019, eksponati su uglavnom makete i projekti koji čekaju na realizaciju. Tako će na primer posetioci moći da vide Beograd na vodi, ali u virtuelnoj stvarnosti, onako kako bi on trebalo da izgleda kada jednoga dana bude izgrađen.

Predsednik je obišao i projekat izgradnje stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti sa delom oglednog stana, i tom prilikom mu je rečeno da će do aprila biti raspisani tenderi za izgradnju ukupno 5.700 stanova za pripadnike službi bezbednosti, a do kraja 2020. za 8.000 stanova. Podsetimo, projekat izgradnje jeftinijih stanova za pripadnike vojske i policije Vučić je najavljivao svake godine, gotovo od samog dolaska na vlast.

Predsednik se takođe informisao i o Plavom vozu i predložio da bi Titov voz mogao da se iskoristi kada dolazi neko od stranih zvaničnika u posetu Srbiji. Plavi voz je predstavljen kao maketa, muzejski eksponat izgleda grandiozno dok je taj voz u realnosti pred raspadanjem.

Eksponati su izloženi u čak pet sala a jedna od njih je „Vodeni saobraćaj“. Takođe virtuelni projekat jer je Vučić pitao nadležne „kada ćemo da uradimo marine i pristaništa i za obične čamce u Beogradu“, dobivši odgovor „da se već radi na tim projektima“.

Janko Veselinović, lider Pokret za preokret i jedan od osnivača SZS, kaže za Danas da Pokret ima šetajuću izložbu „Sedam godina propadanja“ na kojoj je oko 200 „eksponata“ o uništavanju Srbije u ovih sedam godina režima Aleksandra Vučića.

– Pošto nisam video izložbu o uspesima koju pominjete zanima me da li je „kustos“ uvrstio makar deo tema sa naših eksponata. A tamo je infrastrukturni „projekat“ noćnog rušenja u Savamali, projekat najskuplje novogodišnje jelke na svetu, projekat prodaje karata za nepostojeći metro, svečano otvaranje lifta u Apatinu, kao i semafora u Novom Sadu i Kraljevu – kaže Veselinović. On dodaje da ne zna da li su tu i projekti uništavanja zaštićenih kulturnih celina poput Skadarlije, zgrade štedionice i trščara u Novom Sadu, plana rušenja SPENS-a ili rušenja zaštićenih objekata u Subotici.

– Verovatno je tu i projekat Žeželjevog mosta koji ničemu ne služi jer je zatvorena pruga Novi Sad – Beograd, a sigurno i zatvorena železnička stanica u Beogradu. Pretpostavljam i uklanjanje Savskog mosta i postavljanje na ledinu. Ako toga nema ta izložba je promašena jer prikazuje zamišljeni svet a ne realnost koju mi živimo. Usput, tražićemo da nakon Vučićeve izložbe tamo postavimo naše eksponate – napominje Veselinović.

Arhitekta Dragoljub Bakić ističe za Danas da je u vezi sa projektom Beograda na vodi mnogo bitnija druga stvar koju vlast ne spominje, a to je da je prema ugovoru do kraja decembra 2019. Srbija u obavezi da završi svu primarnu infrastrukturu – tunel koji spaja savski i dunavski amfiteatar, prugu koja ide od Bubanj potoka do Vinče, zatim most preko Dunava kod Vinče i kanalizacioni sistem.

– Veći deo od tih stvari na koje smo se kao država obavezali ugovorom, nije ni započet. Posledica toga će biti da će nas druga strana tužiti međunarodnoj arbitraži i da ćemo izgubiti milione evra – naglašava Bakić. Prema njegovom mišljenju, izložba koju je otvorio predsednik Vučić predstavlja najobičniju predizbornu izložbu.

– Imate raznih izložbi, pa što ne biste imali i predizbornu. Ne znam kako bismo drugačije nazvali mahanje virtuelnim projektima koji još nisu ni započeti. Sve je to zamajavanje naroda – zaključuje Bakić.

Izložba otvorena za građane u četvrtak i petak

Multimedijalna izložba „Srbija 2019. – godina infrastrukture: Ništa više nije daleko“ u Palati Srbija biće otvorena za građane u četvrtak i petak, od 12 do 17 sati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here