Švedski kralj Karl Gustaf ukinuo kraljevski status za petoro unuka

0
179

Švedski kralj Karl Gustaf smanjio je broj članova porodice koji će primati novac iz sredstava dobijenih od poreznih obveznika. On je odlučio da ukine status kraljevskog visočanstva za petoro svojih unuka. Kraljevi unuci će zadržati titule princa ili princeze, odnosno vojvode ili vojvotkinje, ali neće obavljati kraljevske dužnosti.

Odluka znači da unuci Karla Gustafa uzrasta od jedne do pet godina više neće primati godišnji “džeparac”, apanažu koji se članovima kraljevske porodice isplaćuje iz budžeta. Ona se ne odnosi na dvoje dece švedske prestolonaslednice, princeze Viktorije, na princezu Estelu i njenog mlađeg brata princa Oskara.

Švedska kraljevska palata objavila je da deca princeze Madeleine (37) i njenog supruga Krisa O’Nila i deca princa Karla Filipa (40) i princeze Sofije neće moći da obavljaju zvanične dužnosti. Reč je o princezi Leonori (5), princu Nikolasu (4) i princezi Adrijen (1), kao i princu Aleksanderu (3) i princu Gabrijelu (2).

Roditelji petoro dece isključene iz kraljevskih dužnosti, princ Karl Filip i njegova supruga princeza Sofija, kao i princeza Madlena i njen suprug Kristofer O’Nil, na društvenim mrežama su pozdravili kraljevu odluku.

Princeza Madlena je na Instagramu napisala da ovajva promena “deci pruža priliku da vlastite živote oblikuju kao privatne osobe”. Njen brat, princ Karl Filip, na istoj društvenoj mreži je napisao da njegova deca sada imaju mogućnost “slobodnijeg izbora u životu”.

Madlena trenutno živi u Majamiju i radi za Svetsku fondaciju za očuvanje detinjstva, koju je osnovala njena majka, kraljica Silvija, a princ Karl Filip i njegova supruga Sofija nastaviće s radom u vlastitoj humanitarnoj fondaciji.

Švedska kraljevska porodica je 1980. godine prva izmenila pravila o nasleđivanju u skladu s kojima je naslednik trona prvorođeno dete, bez obzira na pol.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here