Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila globalnu vanrednu situaciju zbog koronavirusa

0
159

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) proglasili su globalnu vanrednu situaciju zbog koronavirusa koji je do sada ubio 170 osoba, dok sve više avio kompanija obustavlja letove za Kinu.

Predsednik SZO Tedros Adhanom Gebrejesus je oduku objavio nakon sastanka odbora za vanredna stanja, grupe nezavisnih stručnjaka i organizacija održanog u Ženevi.

Tedros na konferenciji za novinare rekao da smo proteklih nedelja “svedočili pojavi bolesti bez presedana na koju su dati odgovori bez presedana”.

“Da budem jasan, ova objava nije iskaz nepoverenja prema Kini”, istakao je.

“Naša najveća zabrinutost je mogućnost da se virus proširi na zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemima”, dodao je.

Objava međunarodnog vanrednog stanja predstavlja preporuku svim zemljama da sprečavaju ili ograničavaju širenje bolesti preko granica, istovremeno izbegavajući nepotrebna blokiranja trgovine i putovanja.

Reč je preporukama zdravstvenim sistemima u svetu za privremene mere koje uključuju snažnije praćenje i pripremu te mere za ograničavanje širenja virusa.

Na sastanku prošle nedelje, ova organizacija je zaključila da još uvek nije vreme da se proglasi vanredno stanje. Međutim, nakon porasta broja obolelih i zabeleženih slučajeva oboljevanja s čoveka na čoveka, lideri SZO održali su danas ponovo sastanak.

U Kini je broj preminulih od posledica koronavirusa porastao na 170, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija. Prema najnovijim podacima, broj zaraženih je skoro osam hiljada.

Slučajevi oboljenja registrovani su prvi put u svim kineskim provincijama. Dok avio kompanije otkazuju letove za Kinu, stranci čekaju na evakuaciju.

Za sada van Kine nije zabeležen nijedan smrtni slučaj, ali su u mnogim zemljama zabeleženi slučajevi oboljevanja od ovog virusa.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here