SzS pita Direkciju: Ima li još povlašćenih kojima je oprošten dug, osim Topčagić

0
130

Predstavnici Saveza za Srbiju su od Direkcije za građevinsko zemljište zatražili informacije o tome po kojim kriterijumima je oprošten dug folk pevačici Nadi Topčagić i ima li još povlašćenih imena kojima je to dozvoljeno.

Šef Odborničke grupe Saveza za Srbiju (SzS) u Skupštini Beograda Nikola Jovanović rekao je da je uputio Direkciji za gradjevinsko zemljište (DGZ) zahtev za informaciju od javnog značaja kako bi se utvrdilo kojim licima, na osnovu kojih procedura i kriterijuma je sproveden reprogram dugova za doprinose za uredjenje gradskog gradjevninskog zemljišta.

Jovanović je ispred prostorija DGZ u Beogradu, na konferenciji za novinare, rekao da su medju tim licima “pevači, tajkuni i državni službenici” bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

“Opraštajući te dugove, SNS je stvorila ekstraprofit za, kako sami kažu, hiljadu povlašćenih. Pravo Beogradjana je da saznaju imena tih ljudi koji su profitirali na njihov račun”, izjavio je Jovanović.

On je istakao da je grad Beograd, u trenutku kada je SNS preuzela vlast, potraživao 100 miliona evra od “nesavesnih investitora” koji nisu uplaćivali doprinose, a da danas potražuje 50 miliona evra, te je podsetio na primer folk pevačice Nade Topčagić.

Topčagić je u subotu izjavila da je nakon intervencije predsednika Srbije Aleksandra Vučića njen problem sa dugovanjem od 100 hiljada evra za gradsko zemljište rešen.

“Vlast je u dva navrata, 2018. i 2019. godine, donela odluke kojima su ti dugovi opraštani ili reprogramirani. Tako je nesavesnim investitorima oprošteno 50 miliona evra. Vučić je preko (zamenika gradonačelnika Beograda) Gorana Vesića, na osnovu političkih ili ličnih simpatija odlučivao kome će dug biti oprošten”, kazao je on.

Za Jovanovića je to dokaz da su Vučić i Vesić prekoračili ovlašćenja, trgovali uticajem i zloupotrebili službeni položaj.

“Mi se zalažemo za reprogram dugova, ali želimo da svi imaju ista prava”, istakao je Jovanović.

Pevačica Nada Topčagić javno izjavila da je nakon intervencije predsednik države Aleksandar Vučić rekao zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću: “Izađi Nadi u susret šta treba”.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da pevačica Nada Topčagić nije dobila ništa van zakonskog reprograma duga za građevinsko zemljište, koji je iskoristilo preko hiljadu drugih ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here