SzS traži smenu ministra i proglašenje vanredne situacije zbog zagađenja

0
114

Odbornička grupa Savez za Srbiju zahteva od gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da hitno proglasi vanrednu situaciju zbog ogromnog zagađenja vazduha, izjavio je šef te odborničke grupe i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović.

“Tražimo i smenjivanje ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana, direktora Agencije za zaštitu životne sredine Filipa Radovića, kao i direktorke Gradskog zavoda za javno zdravlje Dušanke Matijević”, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Jovanović je istakao da je apsolutno neprihvatljivo da republičke i gradske vlasti ne preduzimaju ništa i ignorišu situaciju koja ima direktan i poguban uticaj na zdravlje ljudi u Beogradu.

“Posebno je pogubno što u tri termoelektrane u okolini Beograda (TENT A, TENT B i Kolubara) nedostaju filteri za odsumporavanje, a da Vlada Srbije daje novac – koji bi bio dovoljan da se taj problem reši – za stadion u Surčinu”, naveo je Jovanović.

Jovanović je dodao da je pored problema nedostatka filtera, zagađenost vazduha poslednjih dana pojačana i zbog temperaturne inverzije i individualnih ložišta, ali i zbog slabo protočnog saobraćaja u gradu, koji je posledica kriminalno izvođenih rekonstrukcija ulica.

Odbornička grupa Savez za Srbiju u četvrtak će organizovati javnu diskusiju o zagađenosti i stanju vazduha u Beogradu, na kojoj će predstaviti hitne mere za poboljšanje situacije, najavio je Jovanović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here