Test za institucije: Sin ministra zaduženog za javna preduzeća na čelu javnog preduzeća (VIDEO)

1
339

Da li se ministar bez portfelja zadužen za rad javnih preduzeća Milan Krkobabić našao u sukobu interesa kada je njegov sin Stefan Krkobabić postavljen za vršioca dužnosti JP Stara Planina u maju ove godine – pitanje je na koje institucije mesecima ne daju odgovor.

Novinari Insajdera su odgovor tražili od Milana Krkobabića, premijerke Ane Brnabić, ali i od Agencije za borbu protiv korupcije.

„To nije tema ovog okruglog stola”, kratko je odgovorio ministar bez portfelja na pitanje Insajdera.

Naime, Stefan Krkobabić imenovan je za vršioca dužnosti JP Stara Planina 30. maja 2019. godine. Imajući u vidu da je njegov otac ministar bez portfelja zadužen za rad javnih preduzeća, postavilo se pitanje sukoba interesa u kojem se našao Milan Krkobabić.

Šta je mlađeg Krkobabića preporučilo za tu funkciju i da li postoji sukob interesa zatim smo pitali i premijerku Anu Brnabić.

„To morate da proverite s ljudima koji su ga nominovali, sa ljudima koji su potvrdili. Kao predsednica Vlade ja svakako ne mogu da vodim računa o svakom pojedinačnom nominovanju”, odgovorila je Brnabić.

Kako je dodala, iako ga je Vlada izabrala, takva odluka „pre toga ide na čitav niz odbora koji potvrđuju da na sednicu Vlade to može da dođe”.

Telo koje bi trebalo da utvrdi da li postoji sukob interesa u ovom slučaju, Agencija za borbu protiv korupcije, na to pitanje do danas nije odgovorilo. Iako je mlađi Krkobabić imenovan u 30. maja, Agencija je dva i po meseca kasnije i dalje „vršila proveru”.

Na ponovljena pitanja Insajdera, od 25. oktobra, Agencija je odgovorila da je postupak pokrenut protiv ministra bez portfelja Milana Krkobabića i da je u toku.

Insajder je ponovo 2. novembra uputio Agenciji pitanja da li se slučaj protiv njega i dalje vodi, a ukoliko je okončan, šta je utvrđeno.

Na ova pitanja odgovor do danas nije stigao.

Inače, Stefan Krkobabić imenovan je za vršioca dužnosti direktora, kao i više od polovine direktora javnih preduzeća. Na taj način Vlada zaobilazi Zakon o javnim preduzećim koji je sama donela, o čemu je Insajder i ranije pisao.

Izvor: Insajder

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here