Foto: Mondo/Goran Sivački

U Srbiji ima 4.700 sela, od toga 1.700 nestaje, a u hiljadu živi manje od 100 stanovnika. Dok država najavljuje formiranje nacionalnog “Tima za spas sela”, pitanje je da li je uopšte moguće u tako teškim okolnostima oživeti srpsko selo.

Ministar Milan Krkobabić rekao je za RTS da je problem izumiranja sela nešto što je realnost u Srbiji.

“Puno problema proizlazi iz toga što se nismo suočili sa realnošću na vreme. Pražnjenje sela otvara novi problem. Zato moramo da delujemo“, naveo je Krkobabić i najavio tim sa predstavnicima Srpske akademije nauka i umetnosti na čelu. 

Krkobabić kaže da će u “Timu za spas sela”, pored predstavnika SANU, biti i predstavnici vlasti, kao i lokalne vlasti, koji će snimiti situaciju i definisati problem.

Ministar je rekao da je neophodno da stanovnici sela izbegnu makaze nakupaca, da mogu proizvod da proizvedu i naplate.

“Čovek na selu želi da ima i školu i zadrugu i crkvu. U selima ima 260.000 neoženjenih muškaraca i 100.000 neudatih žena. Sve mora da ide u tom pravcu da nemamo građane prvog i drugog reda”,kaže Krkobabić i dodaje da će tim početi sa radom sledećeg meseca.


Krkobabić je naveo primer Trgovišta, gde u tri sela već nema nijednog stanovnika, a da li će se neko vratiti, zavisi od uslova.

Izvor: mondo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here