Trivan o malim hidroelektranama: Energetski doprinos gotovo nikakav, šteta velika

0
174

Energetski doprinos malih hidroelektrana energetskom sistemu Srbije je gotovo nikakav, a šteta koju čine je velika, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. Izgradnju MHE treba dozvoliti samo van zaštićenih područja i to po svetskim standardima, navodi ministar i najavljuje da bi do kraja godine mogle biti usvojene izmene Zakona o zaštiti prirode, kojim bi bila zabranjena izgradnja MHE u zaštićenim područjima.

„Država mora da koristi obnovljive izvore energije, ali to mora da se radi razumno i s merom. Ministarstvo već duže vreme radi na izmenama Zakona kojima će se zabraniti njihova izgradnja u zaštićenim područjima, ostalo je da se usaglase još neki detalji”, rekao je Trivan na simpozijumu „Uticaj malih hidroelektrana na životnu sredinu“, održanom u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Prema njegovim rečima, nije bilo direktnih pritisaka u vezi s radom na izmeni Zakona o zaštiti prirode, osim, kako je rekao, pojedinih izjava i tekstova u medijima koje nije doživeo kao pritisak, već kao borbu za interese.

Podsetio je i da Ministarstvo zaštite životne sredine dve godine upozorava da male hidroelektrane zbog načina na koji su građene u Srbiji nanose ogromnu štetu zaštićenim dobrima, menjaju uslove životne sredine i remete biološku ravnotežu.

„Nije dobro da takve elektrane postoje u zaštićenim dobrima. Nisam protiv da se grade na drugim mestima, ali potrebno je da budu izgrađene po svetskim standardima, što znači da nije dopušteno da cevi budu postavljene u korito, što je zabranjeno i najštetnije”, naveo je on.

Dodao je i da bi država trebalo da razmisli da li joj je potreban baš derivacioni tip malih hidroelektrana ili bi mogle da se grade neke druge vrste kao što su pribranske koje bi, kako je naveo, bile korisne u pojedinim delovima Srbije.

Zapitao se i koja je to „epohalna korist“ koju Srbija ima od malih hidroelektrana.

On je upozorio da se MHE grade na izuzetno malim vodotokovima, koji su osetljivi na svaku intervenciju koja na kraju može da poprimi dramatične razmere po živi svet.

Trivan je podsetio i da je Srbija jedno od 40 područja u svetu po bogatstvu biosfere i da niko nema pravo da uništava to bogatstvo.

Novine u izmeni Zakona

Kako je Insajder pisao, izmenama Zakona o zaštiti prirode, pored zabrane izgradnje MHE u zaštićenim područjima prirode, predviđa se i jača kontrola, pa i rušenje postrojenja ukoliko se ustanove propusti.

Da li će zaista ova zabrana stajati u finalnoj verziji izmena zavisi od mišljenja drugih ministarstava – energetike, građevine, poljoprivrede.

Izmenama Zakona je predviđeno osnivanje komisije čiji će članovi obići sve lokacije na kojima su izgrađene MHE, ali i one koje su u izgradnji, a ako se pokaže da ne poštuje propise, investitoru može biti oduzet status povlašćenog proizvođača električne energije, a čitavo postrojenje može biti srušeno.

U razgovoru za Insajder pomoćnica ministra zaštite životne sredine Jasmina Jović, koja je i u radnoj grupi za izmenu Zakona o zaštiti prirode, kaže da je do izmena došlo zbog toga što je planirana izgradnja velikog broja MHE u zaštićenim područjima, ali i zbog pritiska lokalnog stanovništva i stručne javnosti.

„Smatramo da je izgradnja velikog broja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima prirode nedopustiva. One najpre negativno utiču prirodu, a osim toga jednostavno ne ide da cevi budu usred zaštićenog područja. To su najvredniji delovi naše prirode i u biološkom smislu, i u hidrološkom, geomorfološkom…”, rekla je nedavno Jović za Insajder.

Protesti protiv izgradnje malih hidroelektrana

Nakon prvog protesta protiv izgradnje malih hidroelektrana u Beogradu koji je održan u januaru, a na koji su došli građani iz mesta širom Srbije, 31. maja je održan novi protest, ali ispred sedišta Unikredit banke u Rajićevoj ulici u Beogradu.

Građani su tada zahtevali zabranu odobravanja kredita za izgradnju MHE.

Iz udruženja „Odbranimo reke Stare planine” poručili su tada da ih predstavnici vlasti nisu ni pozvali na sastanak na kojem bi ih, kao stanovnici mesta u kojima se grade male hidroelektrane, upoznali sa štetom koju ova postrojenja prave.

Glavni zahtev koji građani već mesecima ispostavljaju državi je da zabrani izgradnju malih hidroelektrana, uz obrazloženje da je struja koju proizvode nesrazmerno mala u odnosu na štetu koju prave za reke i naselja kroz koje reke prolaze.

I lokalno stanovništvo iz Pirota i okolnih sela već mesecima protestuje, zato što je samo u Parku prirode Stara planina planirana izgradnja više od 40 malih hidrelektrana.

Poslednji protest je održan 22. marta, na Međunarodni dan voda. Građani su se okupili ispred Skupštine Grada, tražeći da se zakaže posebna sednica Skupštine Opštine s jednom tačkom dnevnog reda – izbacivanje potencijalnih lokacija za MHE iz prostornog plana.

Izvor: Beta, Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here