TV Pink traži međunarodnu zaštitu od demonstranata i opozicije

0
172

Televizija Pink pozvala je međunarodne organizacije, u pismu upućenom na više od 130 adresa, da zaštite sve medije i uređivačku politiku privatnih medija u Srbiji od, kako su rekli, nasilničkog ponašanja i brutalnih napada demonstranata i lidera opozicije.


Zaštita televizije Pink i njenih novinara zatražena je od međunarodnih, nevladinih organizacija, medijskih asocijacija i EU, pismom upućenim na više od 130 adresa, a kako su naveli, povodom “najave opozicionog Saveza za Srbiju da će u subotu, 6. aprila upasti u prostorije te televizije”.

Podsetimo, protest “Jedan od pet miliona” koji je održan u subotu u Beogradu, završen je najavom da će sledeće subote građani šetati od zgrade Vlade do televizije Pink. Na “veliki marš” do Pinka građane je u subotu pozvao glumac i funkcioner Demokratske stranke Branislav Lečić. Ni jedan od opozicionih lidera nije javno poručio da će upasti u prostorije te televizije.

U pismu, koje je potpisao Goran Gmitrić, glavni i odgovorni urednik Informativnog programa Pinka, kaže se da je reč po svemu sudeći o “javnom pozivu na nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti zaposlenih” u RTV Pink, navedeno je na sajtu te televizije. Dodaje se da “u prilog tome ističu primere brutalnih napada i pritisaka na slobodu medija u Srbiji od demonstranata i opozicionih lidera”.

U pismu se, kako stoji na sajtu, podseća da su u septembru 2017. godine novinarke RTV Pink Gordana Uzelac i Mara Dragović, ispred svoje medijske kuće, izveštavale javnost o protestima pristalica Dveri, čiji je predsednik jedan od opozicionih lidera sadašnjih protesta Boško Obradović i da su “Uzelac i Dragović fizički tada napadnute od demonstranata tokom izvršavanja novinarskog zadatka, a epilog napada bio je potres mozga i naprsnuće rebara”.

Podsetimo, na saslušanju svedoka održanom 29. marta u tom slučaju, svedočio je i veštak Branimir Aleksandrić u čijem nalazu stoji da udarci, koje su one svakako zadobile, nisu bili jaki. “Obe povređene udarene su po jednim udarcem, ne tako snažnim. To znači da se u konkretnom slučaju ne radi o jakom udarcu”, naveo je sudski veštak na sudu. Uzelac nije imala potres mozga, niti je Mari Dragović polomljeno rebro, navodi se u njegovom medicinskom izveštaju u koji je list Danas imao uvid.

Pink u svom pismu podseća na to da su učesnici protesta i lideri opozicije 16. marta ove godine upali u zgradu RTS sa testerom, dodajući da su “nasilničkim ponašanjem pokušali da uđu u prostorije gde se emituje Dnevnik, zahtevajući da se uživo uključe u program”. Epilog ovog napada, dodaje se, bilo je zastrašivanje novinara, “uništavanje prostorija ove medijske kuće i ugrožavanje bezbednosti svih prisutnih”.

U pismu se, kako prenosi pink.rs, dalje navodi da “jedan od lidera opozicije Dragan Đilas, bivši gradonačelnik i bivši predsednik Demokratske stranke, kao i doskorašnji medijski mogul, konstatno vrši pritisak na nezavisne novine Blic, koje su u vlasništvu nemačko-švajcarskog izdavača”. Sajt Pinka je objavio da je “u prilogu pisma dostavljen i printskrin Đilasovih pretnji”.

Kako prenose, u pismu su naveli da svakodnevnim javnim nastupima opozicioni lideri prete oduzimanjem frekvencije i smenjivanjem i hapšenjem urednika i novinara nakon što oni dođu na vlast. “Njihove zapaljive izjave i pritisci, vešala i motorne testere kao simboli protesta, vode ka napadima na medije, čije im se izveštavanje ne dopada”, navodi se u pismu Pinka.

“Njihova poruka koju šalju je da će Srbija, ako oni dođu na vlast, izgledati isto kao u vreme kada je njome vladao Đilas, kada su ukinuti svi nezavisni mediji i kada je predložen jedan od najskandaloznijih medijskih zakona, koji je tada zaustavila Evropska unija. Sve ove činjenice ukazuju na to da najavljeni marš na TV Pink, svakodnevni pritisci opozicionih lidera na medije koji ne žele da budu njihovi portparoli, uključujući nimalo demokratska sredstva – vešala i motorne testere, prete da izazovu nasilje i ugroze bezbednost novinara i privatne imovine”, stoji u pismu koje je potpisao Gmitrić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here