U austrijskom skijalištu se zarazilo do 1.200 ljudi

0
239

Između 600 i 1.200 osoba iz raznih zemalja zarazilo se u području austrijskog skijališta Išgl, a regionalne vlasti su kritikovane zbog odugovlačenja sa zatvaranjem skijališta.

Austrijske zdravstvene agencije (AGES) objavile su podatke o širenju zaraze u područu Išgla i u okolnoj dolini Paznaun, a regionalne vlasti se optužuju da su odugovlačile sa zatvaranjem skijališta.

Prva osoba, konobarica iz Tirola, razbolela se 8. februara u dolini Paznaun, ali su bili prisutni samo blagi simptomi i nije sprovedeno testiranje do početka marta, naveo je AGES.

Dvojica Norvežanina, koja studiraju u Italiji, takođe su “donela” virus u Tirol gde su došli na skijanje.

Uz oko 600 slučajeva zaraze koronavirusom lokalnog stanovnoštva povezanih s dolinom Paznaun “najmanje je isti broj, ako ne i dvostruko veći, zaraženih državljana drugih zemalja”, rekao je šef odeljenja za javno zdravstvo AGES Franc Alerberger.

Aktivista za zaštitu potrošača Peter Kolba rekao je da je prikupio informacije od približno 2.200 turista koji su bili pozitivni na koronavirus posle odmora u dolini Paznaun. Mnogi od tih turista, koji su pristali na moguću kolektivnu tužbu u budućnosti, su iz Nemačke, Švajcarske, Velike Britanije, Holandije i nordijskih zemalja.

Austrijski tužilac i policija istražuju da li je nemarno postupanje dorinelo širenju epidemije u Išglu.

Tirolska pokrajinska vlada rekla je da je zatvorila sva skijališta pošto je potvrđen prvi slučaj korone početkom marta.  

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here