U Briselu bi danas trebalo da bude nastavljen dijalog Beograda i Prištine. Nakon što je u nedelju, 12. jula, održana video-konferencija o dijalogu, u Briselu danas popodne biće održan sastanak na visokom nivou, kojem će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, u pratnji specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Sastanak u sedištu EU biće prvi takav susret posle 20 meseci pauze.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će danas u nastavku dijaloga Beograda i Prištine u Briselu biti ključne dve teme – nestale osobe i interno raseljena lica i ekonomija, odnosno bolja ekonomska saradnja, slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga.

“Mi smo se pripremili, a vidim i Albanci. Gledaćemo šta možemo da uradimo, borićemo se za interese Srbije i srpskog naroda na Kosovu. Ne znam koliko će da traje. Posle podne je zvanični početak dijaloga”, izjavio je Vučić juče novinarima u Beogradu.

On je dodao da ga brine to što je video i u Parizu i Briselu na video-konferencijama o Kosovu, a to je pitanje mogućnosti same albanske delegacije da donosi odluke.

Hoti, koji će predvoditi delegaciju Prištine, od juče boravi u Briselu, gde se sastao sa više zvaničnika EU, uključujući i komesara za susedstvo i proširenje EU Oliverom Varheljijem, preneli su mediji u Prištini.

Iz Hotijevog kabineta je saopšteno da se on u poslednjih nekoliko dana drugi put sastao sa Varheljijem, te da je razgovarano o političkoj situaciji na Kosovu, procesu ekonomskog oporavka posle epidemije koronavirusa, kao i velikim infrastrukturnim projektima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here