U domovima za stare koronom zaražena 31 osoba

0
256

U domovima za stara lica 31 osoba je pozitivna na koronavirus, kao i jedan korisnik pomoći u kući, kome se usluga ne pruža od 16. marta, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su epidemiolog dr Predrag Kon i minstar zdravlja Zlatibor Lončar, saopštili najnovije podatke o zaraženima novim virusom u Srbiji.

“U izolaciji je 215 korisnika domova za stare, za 147 se očekuju rezultati testiranja na prisustvo virusa. Takođe, u izolaciji je i 94 zaposlenih, dok njih 40 očekuje rezutate testa”, naveo je Kon. 

On je dodao da su u Smederevu preminula dva korisnika doma za stare, ali da nije potvrđeno prisustvo koronavirusa. 

“Kada dođe do pojave slučaja, oni koji budu imali ozbiljnije oboljenje idu u bolnicu, oni u neposrednom kontaktu idu u izolaciju. Zaposleni takođe moraju u izolaciju, zajedno sa korisnicima doma. Čim se pojavi neko obolenje i tegobe ako se potvrdi virus, svaki put se za 14 dana produžava period izolacije”, objasnio je Kon. 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je na domove za negu starijih lica da još jednom preispitaju svoj rad i funkcionisanje, te pokušaju na sve načine da sprovedu mere koje su preporučene, a pre svega da nema ulaska i izlaska iz doma.

“Smatram da je to ozbiljno da se ne ulazi i izlazi iz doma dok ne prođe ova pošast”,  rekao je on odgovarajući na pitanje kakva je situacija u staračkim domovima.

Epidemiolog Predrag Kon objasnio je da nema načina da lica koja se eventualno zaraze u domu za stare budu izolovana, kao ni drugi koji su sa njima imali kontakt, uključujući zaposlene.

“Nema mesta da se svi izmeštaju na drugo mesto” rekao je Kon.

Izvor: Nova.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here