U Italiji još 812 smrtnih slučajeva, do sada umrlo 11.591

0
243

Italija će najverovatnije ostati u blokadi najmanje još dve sedmice, rekli su zvaničnici

RIM – Broj umrlih od koronavirusa u Italiji povećao se za 812, na 11.591, saopšteno je danas u Rimu.

Broj novih slučajeva infekcije kovid-19 veći je za 4.050, što je najmanje još od 17. marta, a sada je ukupan broj zaraženih u toj zemlji 101.739, prenosi Rojters.

Ukupno se oporavilo 14.620 pacijenata, prenosi Tanjug.

Italija je zemlja u kojoj je registrovano najviše smrtnih slučajeva od koronavirusa, više od trećine slučajeva u celom svetu. Najveći broj smrtnih slučajeva u Italiji bio je u petak, kada je umrlo 919 ljudi.

Italija verovatno u blokadi najmanje još dve sedmice

Italija će najverovatnije ostati u blokadi najmanje još dve sedmice, rekli su italijanski zvaničnici, u trenutku kada očekuje pad novih slučajeva koronavirusa.

Skoro 11.000 ljudi je preminulo u Italiji od 21. februara, što je najveći broj smrtnih slučajeva od koronavirusa na svetu, dok je 97.689 zaraženo za nešto više od pet nedelja, više nego bilo gde osim u Sjedinjenim Američkim Državama, preneo je Rojters.

Ističući opasnost od bolesti, nacionalno udruženje lekara objavilo je danas da je preminulo još 11 lekara, čime se ukupan broj popeo na 61.

Oni nisu svi bili testirani na korona virus pre nego što su preminuli, ali njihovu smrt povezuju sa epidemijom.

Veliki broj njih su bili lekari opšte prakse u Lombardiji, najteže pogođenom regionu na severu Italije.

Guverner Lombardije Atilio Fontana izjavio je da bi vlada trebalo da produži gotovo potpuno ograničenje kretanja i poslovnih aktivnosti koje su uvedene širom zemlje 9. marta i trebalo bi da se završe u petak.

„Moramo da se složimo oko toga sa drugim regionima, ali mislim da možemo da razgovaramo o (održavanju blokade) bar do polovine aprila”, rekao je on novinarima.

Guverner južnog regiona Pulja rekao je u subotu da restrikcije treba da ostanu na snazi do maja, prenosi Tanjug.

U Lombardiji, koja je finansijsko središte Italije, ima gotovo 60 procenata od ukupnog broja preminulih u Italiji i 42 odsto potvrđenih slučajeva.

Broj potvrđenih novih slučajeva opao je juče nakon tri relativno stabilna dana, ali stručnjaci su rekli da je potreban dug period pada pre nego što bi Italija mogla da razmišlja o ukidanju ograničenja.

„Broj novih slučajeva mora značajno da padne”, rekao je direktor Italijanskog instituta za javno zdravlje Silvio Brusafero, koji savetuje vladu kako da se nosi sa krizom.

Izvor: Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here