U Sloveniji kreće nacionalno testiranje na koronavirus

0
334

Slovenija će od iduće nedelje krenuti s posebnim testiranjem na nacionalnom uzorku od preko 1.000 ljudi iz raznih delova zemlje, kako bi dobila jasniju sliku o razmerama epidemije i broju stvarno obolelih od Kovida-19.

Posebno testiranje najavio je na konferenciji za novinare direktor Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani Miroslav Petrovec, prenela je Hina.

Iz dobijenih podataka nastaće studija kakvu su već najavile Nemačka i Austrija, kojom bi se procenilo koliki je stvarni broj zaraženih, ko je stekao imunitet, ko je akutni nosilac virusa i kakvo je stanje onih kojima je određena samoizolacija, ali zbog blažih simptoma nisu bili testirani, rekao je Petrovec.

Rezultati testiranja biće ključni pri budućim odlukama vlade o ublažavanju restriktivnih mera, rekao je ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Prema njegovim rečima, relaksacija mera socijalne distance i ograničenja u kretanju stanovništva moraće ići postepeno i u fazama.

“Najpre će se ublažiti neke restrikcije u zdravstvenom sistemu, kako bi na pregled i pretrage mogli doći na red oni s bolestima kod kojih bi čekanje na tretman moglo dovesti do pogoršanja stanja i mogućnosti izlečenja”, naveo je Gantar.

Do sada je zbog epidemije korona virusa takvih pregleda, tretmana i operativnih zahvata bilo znatno manje, jer je u fokusu napora zdravstvenog sistema bio Kovid-19.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here