U Srbiji 227 novoobolelih i još pet preminulih, ukupno 8.724 zaražena i 173 umrla

0
338

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 227 novih slučajeva oboljevanja od korona virusa, ali i još pet smrtnih slučajeva. Od početka epidemije u našoj zemlji je zabeleženo 8.724 obolela i 173 preminula.

Ukupno je do sada testirano 78.942 osobe, a u poslednja 24 sata njih 5.579 od kojih je oko četiri odsto pozitivnih.

Na hospitalizaciji se nalazi u ovom trenutku 2.470 pacijenata, od kojih je 78 na respiratorima.

Izlečene su za sada 1.292 osobe.

Procenat smrtnosti u ovom trenutku je 1,98 odsto.

U 33 ustanove socijalne zaštite registrovano je 570 korisnika i 131 zaposleni pozitivan na korona virus, od kojih su izlečena 92 korisnika i 41 zaposleni.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da podaci jasno ukazuju na smirivanje stanja, ali da oprez i dalje postoji jer u manjim mestima se pojavljuju „džepovi osetljivih“ i virus nalazi način da i dalje preživi.

„Trenutno imamo situaciju da u velikim gradovima imamo manji procenat zaraženosti među testiranima, što je epidemiološki veoma dobro. Imamo razloga da budemo malo i zadovoljni“, naveo je Kon.

Što se tiče prvomajskih praznika, on je dodao da epidemiolozi imaju čvrst stav da je potrebno ostati na vrlo oštrim merama još ovaj put.

„Biće oko toga savetovanja već večeras, a sutra će ponovo biti razmatrano na kriznom štabu. Podaci su ohrabrujući, ali je potrebno da se držimo striktnih mera jer je poslednji trenutak kada je moguće da nešto zabrljamo . Zabrana kontakata nadalje postoji. Moramo štititi starije kako god da bude situacija. Jasno je da će sve ovo morati kad-tad da se skine, ali moramo imati u svesti da moraju da se štite stariji od 65 godina“, naglasio je Kon.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević istakla je da nošenje maski u zatvorenim prostorima itekako ima smisla, a da na otvorenom nije neophodno ali „takođe ima značaja“.

„Vraćamo se normalnim životnim aktivnostima, rezultati su sve povoljniji, ali ne smemo da zaboravimo da postoji ovaj virus“, rekla je ona.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here