Zlatibor Lončar Foto: Srđan Ilić

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je da je u Srbiji do danas potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 557 zdravstvenih radnika, što je oko 11,4 odsto ukupno zaraženih. Na pitanje da li će se ispitati odgovornost rukovodilaca tih ustanova, pre svega bolnice u Ćupriji i Dedinju, on je naveo da će odgovarati svako za koga se utvrdi da je odgovoran za širenje infekcije. On međutim navodi da su se opredelili da ne zatvaraju bolnice i vode istragu u ovom trenutku već da ih reorganizuju tako da mogu da nastave sa radom i pruže neophodnu pomoć pacijentima.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je da je u poslednja 24 sata u Srbiji registrovano 408 građana pozitivnih na koronavirus. Od ukupnog broja hospitalizovanih pacijenata 128 je na respiratoru, dok je njih pet skinuto sa respiratora. Ovu činjenicu Lončar je naveo kao dobru vest. Prema poslednjim podacima umrlo je pet osoba prosečne starosti 69 godina.

On je naveo da je do danas u staračkim domovima i centrima za socijalnu zaštitu potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 243 korisnika i 32 zaposlenih.

“U Torlaku je do sada potvrđeno kod 165 pacijenata da su izlečena od kovida, to znači da imaju dva testa negativna na koronavirus. Ukupno do sada je 25 pacijenata koji više nisu na raspiratoru”, naveo je Lončar.

Ministar je naveo da je prema poslednjim podacima 577 zdravstvenih radnika pozitivno na koronavirus od kojih je 360 na bolničkom lečenju.

” To je u odnosu na ukupan broj zaraženih oko 11,4 odsto. To možemo da podnesemo, sa tim možemo da se reorganizujemo tako da zdravstveni sistem funkcioniše”, rekao je Lončar.

On je delje naveo da trenutni rezultati nisu loši i da ohrabruje to što je manji broj pacijenata na respiratorima.

“Situacija je pod dobrom kontrolom osim Niša i Požarevca. Beograd je na onom nivou na kom je bio. Ovo ne treba da nas opusti i zavara. Kako će to dalje biti zavisi od nas, od toga kako se budemo ponašali. Može da ide i na gore i na bolje”, ocenio je Lončar.

Na pitanje da li će roditelji sa decom koja imaju autizam ali i dece sa posebnim potrebama moći da izlaze Lončar je odgovorio potvrdno uz napomenu da prilikom izlazaka treba da poštuju sve preporučene mere zaštite.

Jedno od pitanja na konferenciji bez novinara upućeno putem mejla bilo je zašto porodice zaraženih ne mogu da dobiju informaciju o pacijentima koji su hospitalizovani.

” Većina njih može da komunicira sam sa svojom familijom preko svojih telefona. Teško oboleli, svaka intenzivna nega ima svoj termin za davanje informacija. Ali molim vas da jedna osoba zove za pacijenta, da ne bi dolazilo do zagušenja u tim terminima”, naveo je direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović.

Ministar zdravlja upitan je da li će se utvrditi ko je odgovoran za situaciju u bolnici u Ćupriji i na Dedinju, navodeći kao primer Gerontološki centar čiji je rukovodilac uhapšen nakon što je utvrđeno da je se u domu koronavirusa zarazilo više od 140 korisnika.

” Apsolutno svako za koga se utvrdi da je odgovoran za nešto što se desilo odgovaraće. Mi smo imali izbor da zatvorimo bolnicu i vodimo istragu, ali to onda ne bi bilo dobro. Opredelili smo se za drugi način, da osposobimo bolnicu i pružomo potrebnu zaštitu pacijentima . Da im se omogući pružanje pomoći pre svega za hitne slučajeve”, naveo je Lončar i dodao:

” To ne znači da se neće ispitati šta se desilo i kako se desilo. U međuvremenu insistiramo na tome da se poštuju pravila i koristi zaštitna oprema i dezinfekciona sredstva”.

“Vakcina u septembru zvuči lepo ali nije realno”

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, odgovarajući na pitanja da li su realna očekivanja da bi vakcina mogla biti spremna već u septembru, je rekao da to lepo zvuči ali da nije realno.

„Mislim da nije realno da se vakcina pojavi pre sledeće godina ako znamo šta sve mora da se ispita kako bi došla u upotrebu“, rekao je Lončar.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović je rekao da postoje brojne studije u svetu o lekovima za ovu bolest ali da se do sada „ne postoji nijedan za koji je apsolutno dokazano i pouzdano efikasno lečenje ove bolesti“.

Jedina metoda, kako je rekao, jeste sprečavanje njenog širenja.

Novo žariše Niš i Požarevac

Odgovarajući na pitanje o Braničevskom okrugu i informaciji koju je sinoć dao predsednik Srbije da je Požarevac novo žarište, Lončar je rekao da u Požarevcu trenutno ima 19 pozitivnih slučajeva koronavirusa ali da to ne znači da ih u međuvremenu neće biti više.

„Mi se pripremamo kao da će ih biti više i u Požarevcu i u Ćupriju i shodno tome ćemo se tako ponašati. Bilo bi lepo da ne bude ali apelovao bih na sve ljude iz ovih mesta na poseban oprez i da znaju da je povećana koncentracija kod njih“, istakao je Lončar.

On je rekao da se juče formirani Krizni štab spustio u Niš i da preduzima sve neophodne mere kako bi situaciju tamo i u okolini stavili pod kontrolom.

Najavio je i da će epidemiološku situaciju u ovom gradu, pored Zavoda za javno zdravlje Niša, odraditi i dodatne ekipe iz Beograda i drugih gradova.

„Oni ćepomoći da naprave analizu i vide šta se desilo“, istakao je ministar zdravlja.

Odgovarajući na pitanje o situacijama za kolektivni smeštaj u ovom regionu, Lončar je rekao da je do sada apelovano i da su slate poruke šta i kako treba da se radi ali da više neće da se apeluje već će svi morati da organizuju smene tako da zaposleni rade na 15 dana.

„15 dana da rade, 15 dana da odmore jer je prema oceni stručnjaka ovo najbolji način da se zaštite svi u ovim centrima“, istakao je Lončar i rekao da je važno da se svi pridržavaju mera jer će se strogo kontrolisati.

Izvor: Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here