Udružuju se u borbi protiv mini hidroelektrana – formira se front „Odbranimo reke Srbije“

0
227

BEOGRAD – Naredne nedelje održaće se sastanak sa predstavnicima svih građanskih inicijativa za borbu protiv mini hidroelektrana, a sve u cilju stvaranja jedinstvenog fronta „Odbranimo reke Srbije“.

To je za Danas najavio je jedan od osnivača udruženja “Odbranimo reke Stare planine” Aleksandar Jovanović Ćuta.

Dodaje da su u planu protesti protiv izgradnje MHE u Beogradu i Nišu, kao i organizovanje „Nedelje borbe za reke Balkana“.

„Ideja je da na čitavom prostoru Balkana, gde je planirana izgradnja 3.500 MHE, u jednoj zajednički organizovanoj akciji pokažemo solidarnost i kažemo „Ne MHE, ološu“, objašnjava Jovanović.

Na pitanje kako udruženje planira da se bori protiv “političke mafije” koja uništava prirodu u Srbiji Jovanović ističe da će borba biti institucionalna, ali i vaninstitucionalna.

„Fizički, kao u slučaju Rudiljske reke koju smo nakon što ju je investitor zatrpao zemljom i kamenjem vratili u prirodno korito. Pravno, kao u slučaju Visočice za koju Vrhovni sud doneo presude da je zabranjena izgradnja MHE kao i toplodovsku i jelovičku reku“, kaže Jovanović.

Osvrnuo se i na odnos države prema prirodnim bogatstvima. Kako ističe, udruženje će ignorisati vlast i nastaviti da radi njen posao kao i do sada poštujući zakon.

U državi u kojoj postoji pravo i zakon voda je vlasništvo svih građana. U državi u kojoj to nije slučaj za čas nikne koncetracioni logor u Rakiti. Ko je utvrdio šta je biološki minimun, ko je smislio pojam „viškovi voda“ te treba strpati u ludnicu. To u prirodi ne postoji, dodaje jedan od osnivača “Odbranimo reke Stare planine”.

Prema njegovim rečima, tačno je da su premijerka Ana Brnabić, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov kum Nikola Petrović u biznisu oko MHE.

“Tačno je, takođe, da je u proteklih desetak godina na osnovu fidin tarife isplaćeno 58 miliona evra povlašćenim bogatašima. Mi tražimo pravni način da građani Srbije prestanu da plaćaju uništavanje svojih reka”, kaže Jovanović.

Govoreći o preoblemima u Rakiti, on je istakao da investitor Goran Belić mora da vrati Rakitsku reku u prethodno stanje, da cevi koje je položio u korito te reke izmesti, a što se daljeg dešavanja u Rakiti tiče sve zavisi od države koja će ili poštovati zakone koje je sama donela ili će se ljudi gore poubijati.

„To zavisi samo od onih koji o tome odlučuju”, naglašava Aleksandar Jovanović Ćuta.

Izvor: Infobrif

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here