Ukidanje javnog prevoza, zatvaranje restorana, kafića i tržnih centara

0
250

Vlada Srbije će dodatno pooštriti mere zabrane kretanja, od subote u 20h prestaje javni prevoz na teritoriji cele države, takođe će tada biti zatvoreni kafići, restorani i tržni centri. Premijerka Ana Brnabić je, na konferenciji za novinare nešto iza 18 sati u petak, navela da će ugostiteljski objekti i molovi biti zatvoreni od nedelje u 20h, ali se kasnije u toku večeri, nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, javila u program RTS i objavila da se ova mera “pomera” za dan ranije.

“Kada sve bude iza nas, ući ćemo i u tu borbu sa velikim brojem njih da ne plaćamo kazne i ne pokrivamo izgubljenu dobit”, kazala je. 

Biće dozvoljena dostava hrane, jer putnički prevoz, kako je rekla, još može da funkcioniše.

Premijerka je najavila i da se sutra između 19h i 20h iz Kine vraća najveći avion Er Srbije sa velikim brojem medicinskih aparata, zašitne opreme i timom kineskih eksperata – ljudi koji su se sa koronavirusom borili u Kini.

“Zahvaljujući angažovanju predsednika Republike, očekujemo da se naš najveći avion još jednom vrati po još opreme, aparata i eksperata”, dodala je premijerka.

Zamolila je poslodavce da imaju maksimalno razumevanje za zaposlene, da im omoguće da rade od kuće.

“Oni koji ne mogu, preko PKS neka se jave Vladi i u tim slučajevima biće obezbeđen prevoz”, rekla je Brnabić.

“Svakako verujem da niko neće propasti ako nekoliko nedelja bude slabije poslova”, rekla je premijerka i pozvala da se narednih dana razmišlja o ljudima i da se pokaže maksimalna solidarnost.

Pored Torlaka testiranje će od sada obavljati laboratorije Kliničkog centra Srbije i Kliničkog centra Vojvodine, kako bi se podigla efikasnost sistema.

“Ukoliko ne budemo slušali stručnjake, završićemo kao Italija, gde je danas preminulo 627 ljudi”, upozorila je Brnabić.

Premijerka je rekla da više pridaje ličnoj odgovornosti nego zabranama koje uvodi jedan sistem i da kada imate ličnu odgovornost, mere daju bolje rezultate nego eksplicitne zabrane.

“Zato što eksplicitne zabrane onda stavljaju ljude da se tome protive skrivaju, beže, i onda naša vojska i policija treba da jure ljude, i svi zajedno imamo još više problema (…) I dalje imate pune kafiće, i dalje imate pune restorane, i onda morate da idete na zabrane. Imaćete neke ljude posle koji će da tuže državu za izgubljenu dobit, mi smo videli u našem slučaju da sudovi uglavnom sude protiv države, a u korist pojedinca koji je tužio državu, i plaćali smo kao država i društvo milionske odštete”, kazala je.

Brnabić je rekla da je želja bila da se državna kasa sačuva što je više moguće time što se apelovalo na ličnu odgovornost, ali pošto to nije dalo dovoljno rezulzata, modaju da se uvode dodatne zabrane.

“Znamo da ćemo imati veliki broj tužbi, suđenja i moraćemo da dajemo veliku sumu novca iz budžeta da platimo te propuštene dobiti, psihološke traume i ostalo, ali je to verovatno trošak investicije u ljudske živote. Zbog toga smo odlagali, uštedeli smo neki novac, ali sada više vremena nema. Zatvaramo, borimo se za svaki ljudski život po bilo koju cenu”, poručila je Brnabić.

Premijerka je pozvala sve da sutra ujutro, kada prođe policijski čas, pokažu odgovornost i ostanu u svojim domovima.

Vlada je spremna da uvede i dodatne zabrane, kazala je Brnabić i istakla da to nije pretnja, već obećanje zdravstvenim radnicima da će biti urađeno šta god smatraju da je potrebno.

“Ja ću poneti odgovornost samo da ne brojimo stotine mrtvih dnevno”, kazala je Brnabić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here