Uprkos najavama, izostalo masovno testiranje, stručnjaci kažu – sve je po planu

0
291

Sve više evropskih zemalja okreće se masovnom testiranju svojih građana na koronavirus u nadi da će pronaći što više zaraženih prenosilaca. Lider u Evropi je Nemačka – do sada je testirano gotovo milion stanovnika. I u Srbiji je takav pristup najavljen pre deset dana. Iako je najavljivano da će dnevno biti hiljade testiranih, taj broj najveći je u poslednja 24 sata i iznosi 959.

Na nužnost obimnog testiranja najpre je pozvala Svetska zdravstvena organizacija, 17. marta. Kineski stručnjaci koji su 21. marta stigli u Srbiju da pomognu u borbi protiv koronavirusa dali su instrukciju – pored preduzetih mera neophodno je što pre uvesti još jednu, a to je masovno testiranje. Najavljena je promena pristupa u narednim danima.

“Očekujte da drastično uvećanje testiranja počne za oko 48 sati i imamo dovoljno testova za tih nekoliko prvih dana drastičnog uvećanje”, najavio je predsednik Aleksandar Vučić.

“Doneli smo odluku, znači, struka je donela odluku da ćemo mi u roku od dva do tri dana, dok pripremimo sve uslove preći na jedan novi metod borbe sa koronavirusom. Taj novi metod borbe protiv koronavirusa podrazumeva da ćemo više ljudi testirati”, napomenuo je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Međutim, masovnog testiranja još nema.

U poslednjih nedelju dana u Srbiji je u proseku testirano 699 osoba dnevno. Stručnjaci tvrde – radimo upravo kako smo i planirali, po indikacijama koje su proširene i to je opravdano.

“I dan danas mislim da je veliko pitanje šta se dobija tim masovnim testiranjem. Tim masovnim testiranjem se dobija da se otkrivaju novi izvori infekcije i da se stavljaju u izolaciju. Tako da, sada je pravovremeni trenutak u našem slučaju. To što je možda moglo da bude i pre nedelju, dve, to jeste stvar koja će kasnije da se diskutuje zašto smo toliko trapavi bili da nismo mogli odmah da krenemo, ali to nema nikakve veze, ništa nismo zakasnili”, objasnio je epidemiolog Predrag Kon.

“Što su čelnici Svetske zdravstvene organizacije rekli: testirajte, testirajte, testirajte, mi možemo da kažemo da sada testiramo, testiramo, testiramo”, navela je Darija Kisić Tepavčević.

Kakva je situacija u Evropi i kako se Srbija kotira u odnosu na nju? Među liderima na “starom kontinentu” je Austrija, čije su laboratorije ispitale više od 12.000 uzoraka na milion Austrijanaca. Pri vrhu je i Nemačka sa gotovo 11.000 testiranja na milion Nemaca i sa oko 50.000 analiza dnevno. Sa druge strane, Francuska kaska – sa nešto više od 3.400 ispitanih na milion stanovnika, dok je među poslednjima u Zapadnoj Evropi Velika Britanija u kojoj je testirano skoro 2.700 Britanaca na milion svojih građana.

Ni kada se poredi sa regionom Srbija ne parira po broju testiranih. Kao primer drugima je Slovenija sa više od 13.000 testiranih na milion stanovnika. Odmah iza nje je Hrvatska koja je uradila skoro 2.400 analiza. Prate ih Severna Makedonija, Crna Gora i Bugarska, dok je Srbija pretposlednja sa 842 ispitanih, a Albanija poslednja sa 833 testiranih na milion stanovnika.

Upitana da prokomentariše to što se u Srbiji testira manje građana u proseku u odnosu na njeno okruženje, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Batut odgovara:

“Ukupan broj testiranih, kakav god indikator predstavljao, nije indikator efikasnosti zdravstvenog sistema u borbi protiv ove bolesti. Ajde da se ne poredimo ni sa kim, ni sa zemljama gde su najgori scenariji, pa da onda mislimo da je kod nas dobro zato što nemamo toliko stotina umrlih”.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here