Uputstvo za dezinfekciju: Šta uraditi kada ulazite u kuću

0
410

Treba li odmah prati kosu, gde se izuti, šta sa torbom, šta sa namirnicama? Pitanja je mnogo, ali srećom, lekari imaju odgovor.

Na pitanje o mogućoj kontaminaciji odevnih predmeta dok smo napolju, dr Goran Stevanović, načelnik Infektivne klinike u Beogradu, kazao je nedavno da virus ne može tim putem da se prenese direktno, već je potrebno da se dotakne kontaminirana površina, a potom i lice. Dakle, da biste se zarazili prvo morate da pipnete kontaminirau torbu, pa onda odmah da se, recimo, počešete po oku. Doktor Stevanović je rekao i da odeću u kojoj smo bili napolju ne moramo potom posebno tretirati, dovoljno je da je, kao i obično, operemo u mašini.

Pored toga, prim. dr Petar Borović, lekar specijalista, objasnio nam je šta, korak po korak, treba da radimo kad se vratimo spolja, na primer, izprodavnice.

Obuća

“Idealno je ne unositi obuću u kuću, već se izuti ispred i prebrisati je nekim dezinfekcionim sredstvom, recimo, krpom natopljenom u asepsol. Tu krpu je najbolje uvek držati ispred kuće”, kaže doktor Borović za Novu.

Priča i da potom treba ući u kuću, za sobom uneti tu dezinfikovanu obuću i ostaviti je nedge kod vrata.

Kvaka

“Ako na teškim metalima nema sluzi, virusi se ne zadržavaju mnogo dugo. Ipak, kvaku svakako treba dezinfikovati. Ključevi su veliki problem, stalno su sa nama i izuzetno su kontaminirani. Zato i njih odmah treba obriati dezinfekcionim sredstvom”, kaže prim. dr Borović.

Odeća

A šta sa jaknom i kaputom? Naš sagovornik kaže da ih je najbolje odmah izbaciti napolje, na terasu, ako je moguće, i naprskati alkoholom.

“Još bolje ako ima sunca, znamo da ono ubija viruse. Dakle, biće dovoljno da kaput dobro osunčamo.”

Sa ostalom odećom nema većih problema. Kao što je prethodno izjavio doktor Goran Stevanović, dovoljno ju je oprati u mašini.

Torba

Brojna istraživanja kažu da su torbe izuzetno zagađene. Zato ih treba tretirati, naročito u doba koronavirusa.

“Kad uđete spolja u kuću, stavite torbu po strani i ne dirajte je više da ne biste dalje razneli potencijalnu zarazu. Pazite da je ne dodirnete slučajno, pa onda pipnete oko i eto infekcije”, kaže prim. dr Petar Borović i savetuje da i torbu, kao i kaput, možemo osunčati.

Ruke

Kad odložimo sve što je bilo na nama napolju, vreme je za pranje ruku.

“Neizmerno je važno prati ih tih preporučenih dvadesetak sekundi jer za to vreme komponente sapuna ulaze u međumolelkulski prostor virusa i razore ga poptuno. Od njega nema više ništa.”

Doktor kaže da sapun može biti običan, čvrst, ali da i njega treba održavati.

“Podloga na kojoj je sapun ne sme da bude vlažna, da on u toj posudi pliva u vodi. To nikako. Takođe, gledajte da na sapunu ne bude pene, već i njega treba držati čistim i suvim”, kaže doktor i savetuje da posudu za sapun redovno peremo.

Kosa i brada

Moramo li kosu prati kad uđemo spolja? Doktor kaže, to zavisi od toga gde smo bili.

“Ako ste bili u kancelariji gde se kijalo, kašljalo, kosa je kontaminirana. Ako u prodavnici neko na nas kine, onda je treba oprati kad se vratimo.”

On ističe i da je brada veliki problem, a da se o tome nedovoljno govori.

“Istraživanja kažu da je brada veliki rasadnik infekcija, 10 puta više nego kosa, čak i kod onih koji dobro brinu o higijeni,”

Zato je vrlo važno rigorozno održavati higijenu, a oni koju su razmišljali da promene imidž, sad je pravi trenutak za brijanje.

Novac i telefon

“Platna kartica je glatka, plastika je dobra podloga za viruse, stoga je odmah posle vraćanja iz kupovine treba dezinfikovati. I novčanik i novac takođe treba ili dezinfikovati ili skloniti, dobro oprati ruke i ne dirati do ponovnog odlaska u prodavnicu.”

Doktor kaže da se na tim predmetima ne zadržavaju velike količine virusa, ali da je ipak bolje paziti.

A najveći problem, čini se, jeste mobilni telefon. Stalno nam je u rukama, i kad treba i kad ne treba.

“Njegova površina je glatka, što je problem kod zaraza, uz to, ne možemo ga prati. Ali možemo ga prebrisati, najbolje kad su nam ruke čiste. Takođe, treba ga držati po strani, posebno u toku obroka. Dok ručamo, nikako nema telefoniranja. A kad završimo razgovor, operemo ruke”, kaže doktor.

Namirnice

Voće i povrće koje kupujemo inače često bude zagađeno, a sada naročito. Šta je onda najbolje činiti?

“Ne znamo da li je neko brisao nos dok je pakovao jabuke. Zato sve voće i povrće posle prodavnice treba staviti u toplu blago posoljenu vodu na sedam do 10 minuta. Onda plod po plod, list po list prati pod mlazom čiste vode.”

Što se tiče namirnica u ambalaži, doktor kaže da ne treba mnogo brinuti, pod uslovom da su dobro upakovane. Ni kesama ne treba mnogo da se opterećujemo. Nije naodmet dezinfikovati ručke, ali njih obično dobijemo nove, posebno one paprine, ili nosimo svoje od kuće, tako da velike opasnosti nema.

Najvažnije podizanje svesti

Od svega na šta treba da mislimo naš sagovrnik izdvaja kijanje.

“Najvažnije je da se kija i kašlje u maramicu. To je najbitnije. Tako nikog nećemo zaraziti. Vrlo je bitno da svi budemo svesni rizika, ai neki nisu. Nedavno sam video čoveka koji je vozio dete u kolicima i kijao svom snagom iznad njega, bez maramice i bez ikakve svesti o tome čime ga je zasejao”,upozorava za kraj prim. dr Petar Borović.

Izvor: Nova.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here