(UŽIVO) Studenti digli Beograd na noge, idu ka Skupštini

0
1510

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući večeras na RTS najavio je da će u okviru pooštravanja mera za suzbijanje koronavirusa biti zatvoreni i svi studentski domovi u Beogradu. Ova vest izazvala je ogorčenje studentata iz svih doma u Beogradu koji su izbog toga izašli na ulice.

Prvo okupljanje studenta krenulo je u Studentskom gradu, gde se okupio veliki broj budućih akademaca, koji su izrazili nezadovoljstvo ovom odlukom i traže da bude poništena, te dodaju da studenti nisu neodgovorni kao što se predstavlja i da nose maske.

Novobeogradskim kolegama ubrzo su se priključili i studenti iz ostalih domova sa Zvezdare, Karaburme, Voždovca i Bulevara kralja Aleksandra.

Pratite uživo protest studenata na našoj Fejsbuk stranici:

Mnogi su na pominjenje predsednika i njegove odluke vikali “uaaaa” i oštro reagovali povicima negodovanja na optužbe nadležnih da su oni krivci za širenje koronavirusa u Beogradu.

23.01 – Studenti iz studentskog doma Karaburma su se nakon sastajanke kod Vukovog spomenika uputili ka Skupštini uzvikujući “Ne damo domove”, javlja reporterka Nova.rs, sa lica mesta

22.58 – Studentkinja Učiteljskog fakulteta iz Kruševca kaže da sada ne smeju da popuste u svojim zahtevima

“Vučić je štošta obećavao studentima kao i čitavom narodu i ja mu ništa ne verujem. Kako on misli da dođem pred ispit i gde da budem kad je dom zatvoren. Neće moći tako, mora da nas ostavi ovde da učimo ako već hoće da ostanemo u zemlji”.

22.55 – Grupa studenta koji su krenuli iz Studentskog grada prolaze Bulevarom Mihaila Pupina ka Brankovom mostu i kako su najavili idu ka Skupštini.

22.42 – Posle razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i studenata, pronađeno je rešenje – studenti će ostati u domovima, uz nalaženje rešenja za povećanje epidemioloških mera, pišu pojedini beogradski mediji. Međutim, studenti za Nova.rs, tvrde da su za takvu odluku samo načuli, ali da im nije potvrđena.

“Načuli smo da je povukao odluku, pretpostavljamo da će nas iseliti kada nas sve testiraju i kada se zna ko je negativan ili poziitivan. Niko nam nije rekao o nastavku studija samo su nas iselili iz doma i to je to. Osećamo se kao marionete od kada je epidemija, i prvo iseljenje, i informacije koje nam daju i ovo sad”, rekla nam je Andjela M. iz Negotina

22.39 – Protest je krenuo potpuno spontano zbog ovoga. Blokirana je kompletno Ulica Vojvode Stepe ispred Doma. Saobraćaj stoji”, kaže jedan od studenata za Nova.rs i dodaje:

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Policija je došla i vratila se. Atmosfera je nikad bolja. Ništa nije gotovo i mi se nećemo pomerati dok se situacija ne sredi. Vođa protesta nema”.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Među okupljenima su se videle parole “Pravda za studente”.

22.12 – Profesor sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Svetislav Kostić, oštro je večeras reagovao na odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u okviru pooštravanja mera zbog pandemije koronavirusa zatvori i sve studentske domove u Beogradu i pozvao sve svoje studente koji nemaju gde za ovaj ispitni rok, da mu se slobodno jave ako im treba bilo kakva pomoć u vezi smeštaja.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kao profesora Univerziteta u Beogradu mene je sramota što se ova vlast ovako bezdušno odnosi prema našoj budućnosti, napisao je Kostić na svom fejsbuku.”

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Da li ova vlast zna da su ispitni rokovi u toku i da najveći deo naših studenata koji žive u studentskim domovima nemaju gde da ostanu? Kako će ta naša deca da polažu ispite? Da li ova vlast zna da roditelji te naše dece nemaju para da im plaćaju prevoz do Beograda samo za potrebe ispita i smeštaj van studentskog doma?”, upitao je Kostić.

Prema njegovom mišljenju, studenti su sada dovedeni u gori položaj samo zato što nemaju para da plaćaju stanove po Beogradu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Ovakav odnos prema srpskim studentima je sramota i bruka! Ta su deca bolja od svih nas zajedno. Od mene svakako! “, kaže Kostić.

21.30 – Povodom odluke predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u okviru pooštravanja mera zbog pandemije koronavirusa zatvori i sve studentske domovi u Beogradu, u Studentskom gradu okupio se veliki broj studenata u znak protesta.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Studenti su izrazili nezadovoljstvo ovom odlukom i traže da bude poništena, te dodaju da studenti nisu neodgovorni kao što se predstavlja i da nose maske.

Izvor: Nova.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here