Vanredna situacija u Kraljevu i Kniću, voda ušla i u kuće

0
248

U Kraljevu je zbog velike količine padavina proglašena vanredna situacija, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić. Izlili se potoci i kanali za odvodnjavanje. Vanredna situacija proglašena i u Kniću.

Marić je rekao da je zbog velike količine padavina voda ušla u dvorišta i podrume 50 domaćinstava, koja se nalaze u prigradskim naseljima, a da su tri osobe iz mesta Grdica su evakuisane. On je kazao i da je izbavljeno 15 putnika koji su zbog padavina bili zaglavljeni na putu Kraljevo-Kragujevac. 

Voda je ušla u kuće u Sirči, Ribnici, Kovačima i delovima gradskog područja, a reporter RTS javio je da je u centru grada, pored starog groblja, voda u kućama uništila stvari, podigla podove. 

Meštani očekuju pomoć nadležnih, ali trenutno nema nikoga jer je slično u mnogim delovima grada. Prema podacima hidrometeorološke stanice, za četiri sata palo je 85 litara kiše po metru kvadratnom. 

kraljevo

Izvor: Tanjug/Saša Petrović

Marić je naveo da kiša pada i u Lučanima i Čačku, kao i da su zbog najave većih padavina pripadnici Sektora za vanredne situacije upućeni na krizna mesta. 

“Do izlivanja reke došlo je i u Tutinu gde je voda ušla u dvorišta 20 kuća. U mestu Vinča kod Čačka evakuisane su dve osobe”, rekao je Marić.

Izlile se Gruža i Čestinska reka

Štab za vanredne situacije opštine Knić proglasio je vanrednu situacija na celoj teritoriji te opštine, gde je zbog obilnih padavina tokom noći došlo do izlivanja reke Gruže i Čestinske reke, rečeno je Beti u Upravi za vanredne situacije u Kragujevcu. Prema saopštenju iz opštine Knić, najteže je u selima Donje Gruže gde su kuće i staje pod vodom, nekoliko porodica je evakuisano, a na stotine hektara je poplavljeno.

Oštećeni su putevi, mostovi, poplavljena je i ambulanta u Gruži koja neće raditi. Voda sa izvorišta Ribeška je za sada ispravna, ali Štab za vanredne situacije u opštini Knić apelovao je na građane da obezbede zalihe vode za piće. Do izvorišta je prodrla voda, pumpe su isključene ali će vodosnabdevanje tokom dana biti normalizovano.

kraljevo, poplave

Izvor: Tanjug/Saša Petrović

Načelnik Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović je rekao Beti da su opštini Knić već poslate vreće sa peskom, a biće upućena i specijalna vozila sa čamcima, pumpe za crpljenje vode i jedna cisterna sa vodom za piće. Kočović je rekao da je najteža situacija u selima Guberevac, Gruža i Čestin, gde su se reke izlile na nebranjeno poljoprivredno zemljište.

Tokom noći u dva domaćinstva u Čestinu obavljena je evakuacija stoke, a u Guberevcu se u tri domaćinstva radilo na crpljenju vode.

Prema rečima Kočovića, bilo je prekida na delu puta Kragujevac-Kraljevo u Guberevcu i Balosavi, kao i železnici u Čestinu. 

Na teritoriji grada Kragujevca najviše se intervenisalo tokom noći zbog izlivanja kišne kanalizacije u obodnim naseljima, Beloševac, Bresnica, Grošnica i Ilina Voda.

Kritično u selima u Gornjem Dragačevu

Zbog obilnih padavina od jutros je kritično i u skoro svim selima u Gornjem Dragačevu. Evakuisano je više od 20 domaćinstava zbog izlivanja potoka u selu Viča, potvrdio je za RTS predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović. 

I na području Ivanjice bujični potoci izlili su velike količine vode na gradsko i seosko područje. Najviše problema ima u Priličkom polju i Raščićima gde je voda prodrla u kuće. Sve ekipe su na terenu. 

Tokom noći obilne padavine zabeležene su i na teritoriji Novog Pazara. Vodostaj Ibra je u toku jutra porastao za oko pola metra, ali još nema opasnosti od izlivanja. Rizično je u slivu Jošanice, Raške, Bjelice i Zapadne Morave.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here