Večeras šetnja sa porodicom Olivera Ivanovića

0
250

Lider Gradjanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” (GI SDP) Oliver Ivanović ubijen je na današnji dan pre godinu dana u severnom delu Kosovske Mitrovice, a do sada nisu otkriveni počinioci i nalogodavci tog ubistva.

Rezultati istrage još nisu objavljeni, iako su zvaničnici Beograda prve informacije obećali dve nedelje nakon ubistva.

Miroslav Ivanović, Oliverov brat, rekao je nedavno da ne vidi posvećenost u otkrivanju ubica i da je čvrsto ubeđen da je to političko ubistvo.On je rekao da su se iz Beograda i Prištine više puta čule izjave iz kojih se moglo očekivati da se brzo iznesu sva saznanja o zločinu, ali da toga nije bilo, osim što je Apelacioni sud u Prištini, “ako je verovati tome”, izneo nedavno neke detalje kad je ukinut pritvor uhapšenima koji su osumnjičeni da su umešani u ubistvo.

“Ne tražim detalje ni pouzdane informacije iz istrage već nagovešaj, uverenje da je neko posvećen tome”, rekao je Miroslav Ivanović.

Danas će godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića obeležiti Građanska incijativa SDP paljenjem sveća i polaganjem cveća u 10 časova ispred stranačkih prostorija u severnom delu Kosovske Mitrovice, a u Beogradu će, kako je najavila, njegova žena Milena Popović Ivanović sa sinom zapaliti sveću u 8.15 kada je ubijen u Hramu Svetog Save.

Organizatori protesta “Jedan od pet miliona” obeležiće godišnjicu ubistva skupom od 18 časova ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, na koji su građane i građanke pozvali da dođu sa svećama umesto sa pištaljkama, a kojem će se priključiti i aktivisti Lokalnog fronta koji su iz Kraljeva peške došli do glavnog grada kako bi prisustvovali obeležavanju tog događaj.
Milena Popović Ivanović je rekla da neće prisustvovati tom protestu jer misli da je to “politizacija tragedije”, dok je Oliverov bratanac Aleksandar Ivanović na Tviteru napisao da će njegova porodica doći na protest.

“Važno nam je da se ne zaboravi i da se sazna ko je i zbog čega odlučio da mu oduzme život”, napisao je Aleksandar Ivanović, koji je funkcioner Socijaldemokratske stranke.

Mural sa likom Olivera Ivanovića oslikao je nepoznati autor 13. januara na jednom zidu u Bulevaru despota Stefana u Beogradu uz reči: “U atmosferi straha se ne živi”.
Oliver Ivanović ubijen je 16. januara, sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u stranačke prostorije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Izvor: Beta/N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here